24-jarige Rik 396 gestorven

‘Afgelopen maandag 3 mei 2021 is Rik 396 overleden. Hij heeft een respectabele leeftijd gehaald ons veel gebracht en tot afgelopen seizoen nog natuurlijk gedekt, maar nu was het tijd om hem te laten gaan.’ Met dit bericht liet Tjitske Bouma uit Terkaple weten dat de 24-jarige KFPS stamboekhengst Rik 396 er niet meer is.

Oltman 317 x Reitse 272

Rik 396 werd in 1997 geboren bij Sietse Holtrop in Vegelinsoord, met als vader Oltman 317 en moeder Edwarda Ster Preferent (Reitse 272) uit stam 99. ‘Ik was op zoek naar jonge hengsten voor een klant’, vertelt Tjitze Bouma. De jonge Rik was er één van. ‘Het was toen niet zo makkelijk om aan hengsten te komen. Rik had goede papieren en was behoorlijk aan de prijs’, herinnert de handelaar zich. ‘Ik heb hem toen samen met Klaas de Vries gekocht en aangehouden.’

Laatrijp

De stokmaat van Rik leek een beperkende factor voor een carrière als stamboekhengst. ‘De paarden van Holtrop, Sietse is een broer van Feike, zijn laatrijp. Ondanks dat mensen adviseerden om hem te ruinen heb ik altijd geloof in hem gehouden’, aldus Bouma die zijn geduld in 2002 beloond zag. Met een stokmaat van 1,62 meter werd Rik, inmiddels vijf jaar, voorzien van een nummer. Hij slaagde als Rik 396 voor zijn Centraal Onderzoek met een totaalscore van 83,4 punten, waarbij de 8,1 voor stap en de 8,3 voor de sledeproef opvallen. In 2006 werd hij ook goedgekeurd op afstammelingen en kwam Bouma als enige eigenaar te boek te staan. Met Natascha Scholten haalde Rik in 2008 zijn Sportpredicaat.
Rik 396, die drager was van het waterhoofdgen, dekte de meeste merries meteen het jaar erna, in 2003: 103. Zelfs het afgelopen jaar kreeg hij nog 9 merries aangeboden. Een groot aantal nakomelingen zijn als veulen naar het buitenland verkocht, met zijn Sterpercentage van 15, één Preferente nakomeling, twee Sportpaarden en één Sport Elite, blijft zijn invloed in de fokkerij beperkt.