Aftellen naar de HK met … Jolanda Slootjes

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Jolanda Slootjes, die voor het Engelse commentaar zorgt.

Ze is op en top ingeburgerd in de Friese paardenwereld, want al bijna twintig jaar lang doet ze dienst als jurylid. Zo was ze tijdens de Eerste Bezichtiging afgelopen december in functie om het lineair scoreformulier van de jonge hengsten in te vullen. Voor de komende HK werd Jolanda Slootjes gevraagd of ze het Engelstalige commentaar op zich wilde nemen. “Natuurlijk zei ik meteen ja”, lacht ze. “Op die manier kan ik er tenminste bij zijn, als een van de weinigen! Deze keer niet met een hoed op, maar bij wijze van spreken in de spijkerbroek.”

Mooiste dag van het jaar

Het is zeker niet de eerste keer dat Slootjes de HK bijwoont, maar wel de eerste keer dat ze optreedt als Engels commentator. “Ik denk dat ik zo’n beetje midden twintig was, toen ik voor het eerst de HK meemaakte. Al die keren beleef je het evenement als in een soort roes. Drie dagen lang verkeer je in een bubble: je gaat ’s morgens vroeg in het donker naar binnen, en verlaat de hal pas ’s avonds, óók in het donker. Je handen tintelen van het klappen; je bent even helemaal van de wereld geweest. Ik weet nog dat Bert de Ruiter eens zei, over de zaterdag: ‘Het is de mooiste dag van het jaar, en die is nu al voorbij.’ En zo is het, al vroeg in januari zit het er al weer op.”

Grote passie

Slootjes heeft niet ‘van huis uit’ met paarden te maken. “Ik ben in de stad geboren, en reed pony op een manege. Pas toen ik naar het buitengebied in Brabant verhuisde, 32 jaar geleden, kwam ik op een andere manier met paarden in aanraking. Via onze buurman leerde ik mensen met Friese paarden kennen, omdat ik had verteld dat ik die zo mooi vond. En bij die mensen kocht ik mijn eerste Fries.” Met die Fries kwam ook de interesse in de fokkerij bij Slootjes. “Ik wilde alles weten; de Friezen werden mijn grote passie. En zo rolde ik ook in het jureren. Zeker in het keuringsseizoen ben ik bijna elk weekend weg; het jureren is zo’n beetje een tweede baan!”

Partnerkeuze

Inmiddels heeft Slootjes wel meer dan één Fries. “Het is zoals de Amerikanen zeggen: ‘Friesian horses are like potato chips; you can’t have one’. Er staan hier nu zeven paarden op stal, en er is één veulen op komst. Tijdens de HK oriënteer ik me normaalgesproken ook op de hengstenkeuze voor dat jaar. Wie wordt de (nieuwe) partner voor onze fokmerries? Deze keer zal er wel niet veel van komen om op die manier naar de hengsten te kijken. Gelukkig is er veel informatie via het stamboek beschikbaar; met behulp van de indexen en alle andere gegevens kom je een heel eind als fokker.”

Uitdaging

Het vertalen tijdens de HK is dus nieuw, maar Slootjes heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt met dat werk. “Ik kom vanwege de keuringen regelmatig in het buitenland, en Engels gebruik ik ook voor mijn werk. Het is een uitdaging, want je moet – zoals collega Marit van Ingen Schenau al zei – luisteren en spreken tegelijk. Maar ik zeg altijd ‘Ik ben niet bang om fouten te maken.’ Ik weet namelijk dat ik ze toch ga maken. Ik kijk alleen maar heel erg uit naar de komende dagen!”

Foto: Ingrid Truijens

Vorig artikelNieuwe KFPS kledinglijn
Volgend artikelHengstenkeuring vol met Friese paarden én nieuws