Anderhalf miljoen kijkers zien Uniek fan ‘e Goëngamieden succesvol pleegmerrie worden

Foto: Yvonne Horjus

Over de YouTube ‘knaller’ Friesian Horses staat in het juni-nummer van Phryso een uitgebreid artikel, met daarin ook aandacht voor de koningin van de Goëngamieden-stal, Kroon- en Sportmerrie Uniek fan ‘e Goëngamieden (Ulbert 390). Tijdens het interview en de fotosessie was deze vijftienjarige merrie uit een Ster-Sportmerrie van Brandus 345 hoogdrachtig van Tjebbe 500. Het veulen werd helaas dood geboren, maar ondertussen is Uniek een succesvolle pleegmerrie geworden. De 12-minuten durende video over dit hele proces is inmiddels door anderhalf miljoen mensen bekeken.

YouTube-kanaal met 207.000 volgers

Friesian Horses, met als motto #followtheherd is het videokanaal van Yvonne Horjus en het team fan ‘e Goëngamieden. Ze hebben inmiddels 207.000 volgers (in Phryso staat nog 180.000) uit de hele wereld die dagelijks een video gepresenteerd krijgen met de belevenissen van en met de Friese paarden. Dat zijn niet altijd video’s met goed nieuws. De stalfavoriet Uniek moest bevallen en er was onder de volgers al een wedstrijd gestart wanneer het veulen geboren zou worden.

Koppeling veulen en pleegmoeder op video

Echter, het veulen lag niet goed in de geboorteweg en is dood geboren. ‘Een star in heaven’, verklaart Yvonne de naam van het veulen: Star. Wat een pech, maar een dag later is Uniek gekoppeld aan een moederloos veulen en die ontmoeting (liefde op het eerste gezicht) is ook op video vastgelegd. Het KWPN hengstveulentje van Janet Kruger en Jacob Kolstein werd door Uniek meteen in het hart gesloten. Het veulen (een Cachet L uit een Sport Elite merrie van Polansky) heeft de toepasselijke naam Rising Star JK gekregen. Pleegmoeder Uniek en haar pleegzoon zijn inmiddels lijstaanvoerder bij de meest bekeken filmpjes op het YouTube kanaal.