Annie Berkepies overleden

Annie Berkepies, Tina Berkepies, Kroonmerrie Berber uit Amen en Margé Emmens (Foto: Johanna Faber)

Op dinsdag 5 januari overleed geheel onverwachts de 61-jarige Annie Berkepies uit Nooitgedacht. In de Friese paardenwereld was Annie vooral bekend als fokker van de ‘uit Amen’ paarden, samen met haar zus Tina. Daarnaast was ze jarenlang trouw deelneemster op de regionale tuigwedstrijden met verschillende paarden uit eigen fokkerij.

Fokkerssucces

De fokkerij ‘uit Amen’ begon met stammoeder Betsy (Dagho 247) uit stam 99. Ze bracht een aantal goede fokmerries voort waar de zussen verder mee fokten. De fokproducten Emma uit Amen en Hannah uit Amen zijn model geworden. Lucy, Maaike uit Amen, Noorra, Zucy en stammoeder Betsy zijn allemaal preferent geworden op diens nafok. Daarnaast werd Maaike uit Amen ook prestatie en zelfs kroonjuweel. Het meeste recente foksucces was voor Berber uit Amen (Tsjalle 454) welke de zussen in gedeeld eigendom hebben met Margé Emmens. Deze merrie werd afgelopen zomer voorlopig kroon en wist onder Isabella Janssen een goede testscore neer te zetten voor het definitieve kroonpredicaat.

Tuigsport

Naast de fokkerij waren Annie en Tina Berkepies ook actief in de regionale tuigsport, meest in de jaren negentig. Annie had dan altijd de leidsels in handen. Er werd alleen maar met eigen (doorgaans zogende) fokproducten gereden wat er uiteindelijk toe leidde dat ook enkele eigen fokproducten Sport zijn geworden, waaronder Lucy, Maaike uit Amen en Dries uit Amen.