Berber van Brabantshof beste merrie van Midden-Nederland

Algemeen kampioen Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444). (Foto: Ellen Franke)

De verwachtingen van de driejarige Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) waren hooggespannen op de fokdag van Het Friesche Paard Midden-Nederland in Kootwijk, zaterdag 13 juli. De merrie van Arno Thomassen had immers al een reputatie, door vorig jaar jeugdkampioen te worden op dezelfde fokdag in Ermelo en amper twee maanden daarna veroverde ze op de Centrale Keuring het algemeen jeugdkampioenschap. Zaterdag in Kootwijk maakte ze haar favorietenrol meer dan waar. Met haar schitterende voorkomen, goede stap en uitstekende draf was ze niet alleen de beste driejarige merrie, maar kreeg ze net voor de regen ook het algemeen kampioenslint omgehangen. Juryvoorzitter Harrie Draaijer: ‘Qua bouw en luxe een plaatje van een merrie, mooi in verhouding. Ze liet een goede stap zien en heeft een heel fijne manier van draven. Daarbij heeft ze veel achterbeengebruik, komt ze telkens mooi terug in het front en daarvoor heeft deze merrie geen snelheid nodig.’

Veel actie in de benen

De reservekampioen bij de driejarige werd ook gehuldigd als algemeen reservekampioen, naast Berber van Brabantshof. Dat is Ans v/d Broeklanden (Hette 481 x Uldrik 457) van fokker H. Boeve. ‘Een zeer aansprekend paard met een mooi statuur. Ze beweegt met een goed achterbeengebruik en veel actie in de benen. Daarbij mag ze nog net even meer rijzen in de voorhand’, aldus Draaijer.

Drie eerste premie driejarigen

De driejarige merries werden in vijf groepen gekeurd, wat voor drie merries het Sterpredicaat met een eerste premie opleverde. Naast Berber en Ans, was er ook een eerste premie voor Benthe (Bartele 472 x Abel 344). Acht andere merries werden Ster met een tweede premie. Bij de Stermerries verdienden er in totaal vier een ticket voor de Centrale Keuring. Kampioen bij de vier jaar en oudere merries werd de vierjarige Stermerrie Yfke van de Klei (Beart 411 x Tsjalke 397) van de familie Braam.

Denise jeugdkampioen

Beide enters waren afgemeld. Bij de twenters was er één eerste premie, voor Denise van de Meikade (Jouwe 485 x Tsjerk 328) van Willem Lokhorst. Zij werd ook gehuldigd als jeugdkampioen. Overigens was Denise vorig jaar reserve-jeugdkampioen op dezelfde fokdag in Ermelo en ook reservekampioen van de enters op de Centrale Keuring.

Acht merrieveulens en twee hengstveulens

Maar liefst acht merrieveulens konden bekroond worden met een eerste premie en twee hengstveulens. Tot beste merrieveulen werd Joy van de Meikade (Tiede 501 x Pier 448) van Willem Lokhorst uitgeroepen. Jackson ût de Grachten (Menne 496 x Dries 421) van Michel Schothorst was het beste hengstveulen.

Beste hengstveulen: Jackson ût de Grachten (Menne 496 x Dries 421). (Foto: Ellen Franke)

 

Overzicht van de kampioenen:

Beste hengstveulen:
Jackson ût de Grachten (Menne 496 x Dries 421) fok/eig. M.H.A. Schothorst, Soest

Beste merrieveulen:
Joy van de Meikade (Tiede 501 x Pier 448) fok/eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Jeugdkampioen:
Denise van de Meikade (Jouwe 485 x Tsjerk 328) fok/eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Kampioen driejarigen:
Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) fok. J.G.Th. Vernooij, Beusichem, eig. A. Thomassen, Lunteren

Reservekampioen driejarigen:
Ans v/d Broeklanden (Hette 481 x Uldrik 457) fok/eig. H. Boeve, Oldebroek

Kampioen vier jaar en ouder:
Yfke van de Klei (Beart 411 x Tsjalke 397) fok/eig. A.J. Braam, Voorst

Reservekampioen vier jaar en ouder:
Wietse van Stal Herven (Tsjalke 397 x Haitse 425) fok. A. de Graauw, Den Bosch, eig. J.J.A. Vrolijk, Ommeren

Algemeen kampioen:
Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) fok. J.G.Th. Vernooij, Beusichem, eig. A. Thomassen, Lunteren

Algemeen reservekampioen:
Ans v/d Broeklanden (Hette 481 x Uldrik 457) fok/eig. H. Boeve, Oldebroek

 

 

Vorig artikelNieuwe MGPNGP junior: Nadia den Hollander en Yde van de Noeste Hoeve
Volgend artikelSubtop Warga: Heleen de Haas en Fonger T. Fan ‘e Boppelannen promoveren naar Grand Prix