Bericht van Luisa Gaitán uit Colombia: ‘gelukkig tussen manen en staart van een Fries paard’

Mijn liefde voor paarden gaat verder dan een passie, mijn leven met mijn paarden is mijn enige manier die ik kan bedenken in deze wereld. Tussen manen en staart voel ik me het gelukkigst. Het is in de omhelzing van een van mijn paarden dat ik diepe vrede voel, en het is in hun blik dat ik de ware betekenis van loyaliteit en trouw ervaar.

Tweede liefde van mijn leven

Diluo, is de droom van een meisje dat opgroeide tussen paarden en wiens gelukkige plek overal ter wereld was waar het geluid van hoefijzers en het hinniken van een paard de omgeving vulde. Diluo is het product van het harde werk van een vrouw die zo sterk en veerkrachtig is als het ras waar ze van houdt, een vrouw die ervan droomt zich met hart en ziel in te zetten om de naam Colombia te verheerlijken door middel van haar liefde voor paarden. Diluo is het resultaat van het harde werk van een team dat zich inzet voor de positionering van een ras dat in ons land onvoldoende bekendheid heeft gekregen.
Drie jaar reizen naar Nederland en trainen in verschillende landen om me te overtuigen van de kwaliteiten van Friese paarden, om elk van hun zwakke en sterke punten te kennen, om waanzinnig en voor altijd verliefd op ze te worden. Friezen werden de tweede liefde van mijn leven, de eerste is mijn familie, met wie ik deze onherstelbare liefde en passie deel.
Het vinden van mijn ideale paard is een lange reis geweest, ik heb veel rassen ontmoet. Van het Colombiaanse “Paso Fino”-paard waarmee mijn liefde voor deze dieren werd geboren, met zijn dynamiek en ontembare karakter, via de nobele, evenwichtige en altijd alerte rasechte Spanjaarden; zelfs mijn zeer geliefde kwartmijl, behendig, intelligent en sociaal. Maar met de Fries vond ik de perfecte combinatie tussen al die vluchten waar ik mijn hele leven zo van heb genoten. Ze lieten me verliefd worden op hun imposante aanwezigheid, op dat hart dat alleen toebehoort aan degenen die echt van hen houden, met hun veelzijdigheid, hun grote talent, hun onovertroffen intelligentie, hun gezelligheid en alle eigenschappen die degenen onder ons die de zegen van te genieten van hen weten.

 

De trainingen en waardevolle en onvergetelijke ontmoetingen met de vertegenwoordigers van het KFPS in Nederland hebben mij ertoe gebracht plannen en doelstellingen op te stellen voor de korte, middellange en lange termijn. Ik wist dat deze liefde voor de Friezen niet kon worden overgelaten aan de loutere contemplatie van hun grote schoonheid en veelzijdigheid. Vanaf het moment dat ik ze ontmoette, wilde ik dat ze in mijn land net zo veel of meer gewaardeerd, bekend en gewaardeerd zouden worden dan ik, dus ging ik op zoek naar de beste exemplaren en de beste genetica om te delen met mijn landgenoot en vrouw en zo heb ik, hoewel het een titanenwerk leek, mijn geliefde Fleur aan mij verkocht, vol trots kan ik zeggen dat er in Midden- en Zuid-Amerika maar twee Kroon Sport AA categorie Friese merries zijn en één van hen is Fleur Van Visser Kroon Sport AA (Maurus 441), een merrie die niet alleen alle eigenschappen heeft om haar categorie in de KFPS-proeven te behalen, maar met een lieftalligheid en een volgzaamheid gecombineerd met een kracht, een veerkracht en een werklust en overgave aan haar ruiter die haar maken absoluut uniek. Het was ook het werk van enkele maanden en verschillende reizen naar Europa om Zeeger T Fan ‘E Boppelannen (Tsjalle 454 x Gjalt 426 x Fabe 348) te vinden, mijn geliefde Veulenboek Ster AAA Categorie Semental.

Sport en karakter

Zeeger is de enige hengst in Colombia met dekvergunning, een uniek paard, zo getalenteerd dat hij indruk weet te maken op de meest deskundige. Op een van mijn reizen heb ik ook nog een andere grote liefde ontmoet: de jonge en zeer getalenteerde merrie van de Stercategorie, Zamke Fan Steendans Ster (Thorben 466), die zich vandaag de dag vestigt als een van de meest gewilde merries in onze fokkerij. Wolkje K.P. (Lukas 324 x Tsjerk 328) is aangekocht in Colombia, maar heeft ook sportieve en karaktereigenschappen die haar uniek maken. We zijn ook de trotse eigenaren van Will, een uniek mooi exemplaar. 2e Premie Semental die ons elke dag trotser en trotser maakt. Mijha de Criadero Diluo, kwam in de baarmoeder van haar moeder en werd 13 maanden geleden op onze boerderij geboren en we zijn er vrij zeker van dat ze net zo getalenteerd zal zijn als haar moeder, Fleur Van Visser. Ook in de schoot van haar moeder werd in Colombia Magha de Criadero Diluo geboren, dochter van onze geweldige Zamke Fan Steendans.
Vanuit deze hoek van de planeet droom ik ervan om naar Colombia en de wereld de beste Friese paarden te leveren met de hoogste kwaliteitsnormen en de beste genetica. Ik droom ervan om samen met alle eigenaren van Friezen en liefhebbers van dit prachtige ras te komen tot de oprichting van een vereniging die de steun heeft van het KFPS en dus echt draagvlak heeft; gecertificeerde trainingen hebben om steeds meer kennis van het ras te krijgen; wedstrijden laten jureren door KFPS-juryleden; om een ​​zo nauw met het KFPS verbonden vereniging tot stand te brengen die ons in staat stelt om trainingen en vaardigheden te hebben die ons in de voorhoede van de beste Friese boerderijen ter wereld plaatsen; en om alle exemplaren te laten importeren en geboren te laten worden in ons land in het uiterlijk van iedereen die van ons houdt, van dit ras houdt en het waardeert.

Vorig artikelNog meer menners met Friese paarden naar Hippiade
Volgend artikelIBOP Wergea: Douwina (Tsjalle 454) verdient AAA én Kroon