Bestgaand Rijpaard-titel voor Mirjam Ruiter en Veerle S.R.: ‘Echt niet verwacht’

Mirjam Ruiter en Veerle S.R. Ster AA (Thorben 466) mochten afgelopen weekend bij Het Frysk Greidhynder de titel Bestgaand Rijpaard in ontvangst nemen. De merrie werd gefokt door Ruiter haar vader Sjoerd, en laat vanaf jonge leeftijd al veel talent zien. Naast deze titel mocht Veerle ook een 1e premie in ontvangst nemen en is ze door naar de Centrale Keuring.

‘Zo’n titel is altijd leuk’, steekt de amazone enthousiast van wal. Omdat Veerle normaal altijd gereden wordt door Monique van der Meij, was het pas de vierde keer dat Ruiter in het zadel van de merrie zat. In eerste instantie zou ze aan de rubriek meedoen met haar ruin, maar omdat hij nog niet heel lang beleerd is had hij nog niet genoeg conditie om mee te doen. Daarom besloten Ruiter en haar vader om Veerle mee te nemen. ‘Het was een spontaan idee, maar als ik meedoe wil ik ook graag winnen. Al had ik het echt niet verwacht’.

Genoeg energie

Op het terrein van Het Frysk Greidhynder mocht Veerle zich eerst laten zien bij de keuring, waar ze een eerste premie behaalde en werd doorverwezen naar de Centrale Keuring. Vervolgens mocht ze door naar de kampioensring om mee te lopen in de rubriek voor Bestgaand Rijpaard. ‘Eigenlijk zou ik me afmelden voor Bestgaand Rijpaard omdat ik weinig tijd had, maar de organisatie zei dat ze wel op me wilden wachten, dus is Veerle nog in een recordtempo ingevlochten’, vervolgt Ruiter lachend. ‘Omdat ze al twee keer gelopen had was ze aardig warm en zat er genoeg energie in, ze was er helemaal klaar voor.’ Over Veerle vertelt ze: ‘Voor mij klopt haar hele totaalplaatje, ze is rond de 1.70 meter hoog en qua uiterlijk net een hengst. Daarnaast heeft ze drie correcte basisgangen en begon ze helemaal te showen door de muziek en de mensen. Het was echt zitten en dansen’.

Volgende stap

De 7-jarige merrie is gefokt door de vader van Ruiter en werd Ster verklaard toen ze drie jaar oud was. ‘Het was echt een heel mooi veulen. Vaak zien we het wel bij veulens als ze wat aparter zijn dan hun leeftijdsgenootjes, en bij Veerle zagen we gelijk dat het een goede was. We hebben haar vorig jaar pas laten beleren, omdat we haar uit wilden laten groeien en ze nog twee veulens heeft gehad. Daarna heeft ze de IBOP gelopen, waarbij ze 78 punten onder het zadel wist te behalen. Op dit moment loopt ze zowel voor de kar als onder het zadel en proberen we haar sportpredicaat te behalen. We hopen dat ze op de Centrale Keuring Kroon en Model kan worden, maar dat is natuurlijk altijd even afwachten, dat is wel onze volgende stap’.

Sprekend haar moeder

Veerle is aan nakomeling van Annemieke S.R. Kroon Sport AA (Onne 376), die momenteel in Costa Rica loopt. ‘Veerle is sprekend haar moeder, ze zijn beide hele mooie paarden. Ze heeft een heel sprekend hoofd, dat heeft haar moeder ook. Qua karakter lijken ze ook heel erg op elkaar. Thuis zijn het hele aanhankelijke en brave paarden, maar op ander terrein worden ze heel heet. Ze zijn heel fanatiek en scherp’. Ondertussen heeft de merrie ook al twee nakomelingen op de wereld gezet. ‘Haar eerste veulen werd gelijk veulenkampioen en werd onlangs op 3-jarige leeftijd Ster, dus die gaat het ook zeker goed doen. Veerle haar andere veulen kreeg ook een 1e premie en mocht meelopen op de kampioenskeuring, dus ze fokt wel echt haar goede genen door.’

Speciaal

Ondanks dat Ruiter en haar vader meerdere paarden op stal hebben staan, maakt zo’n zelfgefokte merrie al deze prestaties wel extra speciaal. ‘Het is heel mooi dat het allemaal zo goed gaat en dat ze zo goed presteert.’ Vooralsnog zijn er geen plannen dat de amazone vaker de teugels van de merrie overneemt. ‘Ik heb het best wel druk met studeren en ik rijd ook nog een Friese ruin, dus ik heb niet genoeg tijd om haar volledig te rijden. Ik wil het niet half doen, als ik een paard rijd wil ik er de tijd voor nemen en er vol voor gaan. Al zal ik vast en zeker nog een paar keer op Veerle stappen’.

Bron: Phryso

Foto: Karin Sevink

 

Vorig artikelHengsten aanmelden voor VO kan tot en met 1 augustus
Volgend artikelStermerrie Dieke (Eise 489) ABFP-topper met een 9 voor draf