Blog Anna: zo groen als gras…beleren en genieten

Foto: Elly Verhulst

Juni, wat een prachtige maand is dat hier. Het is ondertussen alweer Juli, maar ook nu is het nog prachtig groen! Het groen is zo fris: verse blaadjes, vers gras, zo kleurig! En in zoveel verschillende tinten! Onvoorstelbaar. Een Grote Kunstenaar die hier de Schepper van is. Het is gewoon genieten.

Drachtig na één inseminatie…..met diepvriessperma

Alle paarden staan in de wei. Heerlijk, na een lange winter is dat wel het allermooist. De veulens te zien dartelen bij hun mem, en achter elkaar aan zitten, want dat doen ze volop! Ze schelen ook maar weinig in leeftijd. Eerst waren de ‘memmies’ nog wat bezorgd, maar nu laten ze hun grut volop spelen. Beide merries zijn weer geïnsemineerd, met dezelfde hengsten (Nane 492 en Matthys 504) want daar had ik nog een beetje diepvriessperma van. Beide drachtig! Na de eerste inseminatie! Dat mag wel een wonder heten. Nu hopen dat het blijft zitten!


Wiecke en Uniecke Foto: Elly Verhulst

Een moeilijke beslissing: verkopen

Omdat ik maar op kleine schaal fok, moet er jammer genoeg ook weer wat verkocht worden. Het besluit is gevallen op Reneke (Tonjes 459 x Tsjalle 454), Wunders merrieveulen van vorig jaar. Het is een groot enter met goede beweging. Ze heeft al een nieuw baasje gevonden. Het is altijd een moeilijke beslissing. Maar het helpt als je weet dat ze goed terecht komen. Het is gewoon gemakkelijker om twee van dezelfde leeftijd aan te houden.


Reneke (Tonjes 459 x Tsjalle 454) Foto: Inge de Haan

Keuringsvoorbereidingen voor paarden en deelnemers

De keuringsvoorbereidingen zijn in volle gang. Paarden op ijzers, coggings test laten doen, hotels boeken, sponsoren binnen halen etc. Veel vergaderingen, via video messenger. Er moet heel wat geregeld worden! Allemaal even extra. Want de eerste snee moet ook aan de kant. Gelukkig is het meeste ondertussen gedaan. Nu nog paardenhooi en wat ronde balen hooi maken. Het is een groeizaam jaar, dus de tweede snee komt er ook al weer aan. Vandaar dat deze blog even op zich liet wachten. Druk met de merries naar en van de kliniek om te laten insemineren, veulens leren vaststaan en meelopen, les geven en paarden in training voor de keuring. Jisellle MF (Hessel 480 X Jakob 302) is hier om keuringsklaar te maken en licht ingereden te worden. Het is een langgelijnde merrie met een ruime gang. Aan het begin van elke training, laat ik altijd het gebit nakijken. Zo ook bij deze 3-jarige. Ze had maar liefst 5 caps (baby tanden die niet goed gewisseld waren). De veearts heeft ze verwijderd. Nu zal het bit een stuk plezieriger aanvoelen. En het eten ook wat beter gaan!


Verwijderde baby tanden

Ze loopt samen met Juniper (Thorben 466 x Tonjes 459) in het land en zijn dikke maatjes. Straks samen naar de keuring. Beide heel verschillende paarden. Juniper beweegt lichtvoetig met een snel achterbeen. Ze heeft een goede werkinstelling. Ben benieuwd hoe deze dames het later onder het zadel gaan doen.

Jiselle (Hessel 480) en Juniper (Thorben 466)

 

De keuring: prettig vooruitzicht!

Mijn andere paarden moeten ook keuringsklaar gemaakt worden. Het is nogal een ding. Temeer omdat we sinds 2018 geen keuring gehad hebben! Het grootste probleem hier zijn de voorbrengers. En een goede voorbrenger kan je paard toch echt wel beter uit de verf laten komen. Ook is het niet zo dat we volgend jaar weer even naar de keuring kunnen! Of naar een herkeuring of zoiets. We zullen blij zijn als we hier om het jaar een keuring kunnen organiseren. Na naarstig op zoek te zijn geweest naar twee voorbrengers, kon mijn neef Germ Aise uitkomst bieden! Dankzij hem zijn Jorn en Janna bereid hier naar toe te reizen! Naar de keuringen in Ontario, Quebec en Atlantic Canada. Een leuk reisje denken wij, met als resultaat veel dankbare eigenaren! Dus we zetten alles op alles om zo goed mogelijk voor de dag te komen!
Onze kleine groep is gegroeid. Er zijn ondertussen vier eigenaren van Friese Paarden op PEI. Waarvan er drie naar de keuring in Nova Scotia af reizen. En daar zullen we meerdere eigenaren uit NS en New Brunswick met hun paarden treffen. Een prettig vooruitzicht!

World Friesian Tour

Maar voor de keuring eerst een groepsbosrit. Dan kunnen we mooi de afstand voor de World Friesian Tour! Best wel interessant dat dat idee in Zweden tot stand gekomen is waar mijn zusje deel uit maakt van de fokvereniging daar. Small world 😉


Met Inge en Jinte op buiten rit en de oortjes van Wiecke da’s pas genieten!

Vorig artikelThea Verhoeven: ‘nuanceverschillen maken het ras uniek’
Volgend artikelJoy van de Meikade (Tiede 501) fokdagkampioen Midden-Nederland