Blog Centraal Onderzoek: van fittest naar bosrit

De 17 jonge hengsten die op 7 september zijn aangeleverd voor het Centraal Onderzoek hebben zich goed gesetteld in Exloo. Een van de de eerste dagen hebben ze al een fittest ondergaan, die afgenomen is door het team van Caroline Munsters. Daarmee krijgt het onderzoek dat vorig jaar is ingezet ook dit jaar een vervolg.

Monitoren trainingsschema

Met het meten van hun hartslag en lactaat zal het trainingsschema van de jongen hengsten gemonitord worden en indien nodig ook aangepast. De resultaten van het onderzoek vorig jaar heeft al wel een aanpassing opgeleverd. De jonge hengsten worden drie keer in de week intensief getraind onder begeleiding van trainingsleider Koos Naber. In de tussenliggende dagen volgt er een hersteltraining waarbij ook een buitenritje op het programma staat. Het streven is dat de hengsten alle dagen beweging krijgen, bijvoorbeeld door even te longeren, in de stapmolen of los in de ruim aangelegde paddocks.

Twee hengsten weer naar huis

Inmiddels zijn de eerste twee hengsten weer huiswaarts gekeerd wegens veterinaire redenen. Dit zijn de nummers 16 Helmer T. fan ‘e Boppelannen (Jurre 495 x Beart 411) en nr 31 Hidde fan de Groenesteegh (Jouwe 485 x Uldrik 457).
De overige 15 hengsten kunnen begin volgende week nog uitbreiding verwachten van nog twee hengsten: Gijs K. (Omer 493 x Fridse 423) en Drys Ygrek (Omer 493 x Fabe 348). Ze kunnen zich voor een tweede veterinaire beoordeling melden en indien goed bevonden aansluiten in Exloo waarmee het totaal aantal op 17 jongen hengsten kan komen.

Examens in oktober en november

Voor het Verkort Onderzoek waren een zestal hengsten aangemeld, deze zijn door de Hengstenkeuringsjury in eerste instantie niet geselecteerd. De komende weken staat in het teken van training richting het eerste examen. Op 16 oktober is het zadelexamen, op 13 november het examen in het mennen en het tuigen, gevolgd door de eindbeoordeling waarbij bekend gaat worden welke hengsten hun KFPS dekbevret zullen krijgen. De beide examens zullen voor iedereen te bekijken zijn via de livestream.

Meer berichtgeving over de jonge hengsten:

Centraal Onderzoek 2021 van start met 17 hengsten
 

 

 

Vorig artikelLivestream Centrale Keuring – vrijdag 17 en zaterdag 18 september
Volgend artikelPrimeur voor de CK: de Nieuwe Ledendag