Blog Ester: een gepaneerd veulen en wisselen van hengst

Daar ben ik weer, de vakantie zit er weer op. We zijn 12 dagen naar Ameland geweest, wat is het toch een heerlijk eiland! Heerlijk gefietst, gewandeld, geborreld en uitgewaaid op het strand. Het mooie goudgele strand van Ameland, toen ik erop liep begon het direct te kriebelen… Hoe mooi zou het zijn om over dit prachtige strand met een Fries paard te rijden? Tijdens het fietsen had ik stiekem al een stal gezien met Friese paarden. Daar moest ik natuurlijk even heen en heb direct als verrassing een rit besproken voor Berber, Laura en mijzelf. De meiden kwamen een paar dagen langs en vonden het geweldig! Wat was het super, een gevoel van vrijheid die ik maar moeilijk kan omschrijven. Galopperen over het strand, de wapperende manen die ik in mijn gezicht, echt fantastisch!

Wassen en scheren voor de keuring

Fantastisch was het ook om weer naar huis te gaan, of beter gezegd naar de paarden.. Wat heb ik ze gemist. De veulens Nine en Maike waren alweer enorm gegroeid, wat gaat dat snel. En mijn ruin Wiebe vond blijkbaar ook dat ik lang genoeg weg was geweest en bleef maar knuffelen. Na al dat geknuffel was het weer tijd voor serieuze zaken. Nine moest de volgende dag, zaterdag 25 juli rond 14.00 uur naar de keuring bij Het Swarte Paert in Hemrik van Fokverening It Fryske Greidhynder. In alle vroegte had ik onze Stermerrie Nanja en Nine al op de poetsplaats staan om ze te wassen. Nadat ik mezelf in een overall had gehesen, want ik dacht dat wordt natuurlijk wat dat wassen dat kent Nine nog niet, en om zelf ook nog een beetje toonbaar op de keuring aan te komen leek me dit een goed plan. Maar in plaats van een waterballet vond Nine het heerlijk dat wassen en gefriemel aan haar. Zelfs de tondeuse om haar oren strak te maken en haar “baard” eraf te scheren was geen probleem. Wat is het een ongekend makkelijk veulen…zo vriendelijk en mak.

Gepaneerd veulen

Nadat Nanja en Nine er helemaal top uitzagen was het tijd om ze op de trailer te zetten. Dit ging prima, ze liepen er in één keer op. Nanja hebben we vast gezet met Nine er los naast en de trailer helemaal dicht aan de achterkant. Nadat we ongeveer drie keer gecheckt hadden we of echt alles bij ons hadden konden we gaan rijden. Na ongeveer drie kwartier kwamen we aan op het prachtige terrein van Het Swarte Paert, de rit ging heel goed gelukkig. Het blijft toch altijd spannend zo’n rit met merrie en veulen. Nadat we ons gemeld hadden bij het secretariaat konden we Nanja en Nine van de trailer halen. Nine sliep bijna op de trailer. Als ze het straks maar wel laat zien in de baan.. Hessel keek mij aan en zei: ‘Dat krijg je van al dat geknuffel er zit geen pit meer in. Het zal me niks verbazen als ze straks in de baan niet wil lopen en regelrecht op de jury afloopt voor een knuffel haha.’ Maar eenmaal uit de trailer keek Nine eens om zich heen en van dat makke lammetje was binnen een paar tellen niks meer van over. We liepen alvast naar de baan waar de keuring plaatsvond. Omdat de vorige nog bezig was moesten wij even wachten in een paddock ernaast. Wat deed Nine? Die zag dat heerlijke zand in de paddock en begon direct te schrapen met haar voorbeen en voordat ik het wist nam ze een sprong en ging languit liggen in het zand… Ik kon mezelf nog net staande houden anders had ik ernaast gelegen. Ik trok Nine weer omhoog en daar stond ze, het leek wel een gepaneerd veulen!!! Daar had ik dan de hele morgen op staan poetsen..Ik gaf Nine aan mijn vriend Henk en holde naar de auto om de borstels te halen en kon nog net het meeste zand eraf krijgen voordat ze de baan in moest. Maar eenmaal in de baan deed ze het fantastisch!! Met prachtige cijfers, en mooi commentaar waar we weer verder mee kunnen, kreeg ze een prachtige tweede premie!! Wat zijn we ongelofelijk trots en tevreden.

Switchen van hengst

Wat minder tevreden zijn we over het drachtig worden van Nanja. Helaas is het de laatste keer weer niet gelukt. Het was ook wel een heel vreemd ei die we toen zagen op de scan, maar goed vreemd of niet misschien had het wel gepakt en was ze nu drachtig, maar niet dus. Afgelopen weekend was ze weer hengstig en hebben we haar geïnsemineerd met sperma van Yme 507 in plaats van Ulbran 502, we zijn geswitcht van hengst mogelijk pakt dit wel. Het ei was deze keer perfect, geen vreemd ei dus wie weet. Ook heeft Hessel Nanja een stukje dicht gezet. Bij oudere merries wordt dit vaak gedaan. Doordat de merrie al meerdere veulens heeft gehad sluiten de vulvalippen minder goed en kan de merrie lucht gaan aanzuigen dit kan leiden tot het vroegtijdig afbreken van de vrucht. Hessel heeft Nanja lokaal verdoofd en heeft vervolgens een stukje weefsel van de huid-slijmvlies verwijderd. Daarna heeft hij het bovenste gedeelte van de vulva met hechtingen gesloten tot 1 cm onder de bekkenbodemrand. Mijn rol was om het hechtdraad na iedere knoophechting af te knippen. Voor Hessel was het misschien wel de tweehonderdste keer dat hij deze ingreep heeft uitgevoerd, voor mij was het de eerste en een hele happening. Nadat alles netjes gehecht en schoongemaakt was heeft Hessel er aluspray een afdekkende wondsppray opgespoten zodat het mooi schoon blijft. Daarnaast zijn we begonnen met een hormoonbehandeling om haar te ondersteunen. Over 18 dagen gaan we weer scannen en hopen dat het deze keer wel goed gaat en ze dat ze drachtig is… spannend! We wachten weer af..

17 juli
Blog-Esther: oefenen voor de veulenkeuring
10 juli
Blog-Ester: over een raar ei, giftige paprika en op bezoek bij Jobke
3 juli
Blog-Ester: over bloedwormen, veulentanden en één drachtige merrie
26 juni
Blog-Ester: veulenkeuring, prikbeestjes en Jacobskruiskruid
19 juni
Blog-Ester: zeg maar nee, dan krijg je er twee……te insemineren
12 juni
Blog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)
5 juni
Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)
29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen