Blog Ester: het verlossende woord over Nanja, en wat nu?

Het waren spannende dagen afgelopen week. De dagelijkse bezigheden met de paarden gingen natuurlijk gewoon door maar toch betrapte ik mezelf erop dat mijn gedachten vaak afdreven naar Nanja.

Een second opinion voor Nanja

Onze 17-jarige Stermerrie Nanja hebben we vorige week gescand om te kijken hoe haar baarmoeder eruit zag. Ze is gust gebleven nadat we er vorig jaar alles aan hebben gedaan om haar drachtig te krijgen. Hessel snapte er niks van. Alle omstandigheden waren prima, maar toch raakte ze niet drachtig, zelfs niet toen we dubbele kansen hadden omdat ze twee eitjes had. Maar zo goed als haar baarmoeder er vorig jaar uitzag, mooi schoon zonder noemenswaardige cystes of vocht, zo anders was het beeld vorig week op de scan. De baarmoeder was helemaal niet meer mooi rond en je zag een grote vlek in het beeld. Dit was niet goed. Hessel zei: ‘Nanja kan niet meer drachtig raken Es, daar ziet de baarmoeder er niet goed genoeg voor uit.’ Maar wat is het dan wat we zien? Hessel bleef akelig stil en zei dat hij zijn schoondochter Maaike zou vragen om haar ook te scannen zonder haar onze bevindingen te vertellen. Als haar bevindingen hetzelfde zijn, weten we genoeg.

Een myoom

Gelukkig kon Maaike snel een plekje voor ons vrijmaken en kwam ze langs om Nanja te scannen. En al vrij snel kwam zij met dezelfde diagnose als Hessel. Ik was op dat moment nog onderweg voor mijn werk en kreeg telefoon van Hessel. ‘Es we zijn eruit’, zei Hessel. Ik voelde mijn hart in mijn keel bonzen, wat zou er zijn. Dat Nanja geen veulens meer kan krijgen dat is natuurlijk heel jammer maar dat maakte me eigenlijk niet zoveel meer uit als er maar niks ernstigs met haar aan de hand was. Met trillende stem vroeg ik: en? ‘Nanja heeft een myoom in haar baarmoeder oftewel een vleesboom in haar baarmoeder’, zei Hessel. Deze myoom is goedaardig zo bleek na nader onderzoek. Er is geen kans op uitzaaiingen, hij kan alleen iets groter worden of zelfs weer wat krimpen. Dus het is niet ernstig? ‘Nee’, zei Hessel. ‘Nanja is verder zo gezond als een vis alleen kan ze geen veulens meer krijgen.’ De tranen sprongen spontaan in mijn ogen, ik was zo blij! Nu merkte ik pas hoeveel zorgen ik me had gemaakt om haar. Er spookt toch van alles door je hoofd. Wat een opluchting, Nanja is niet ziek.

Lijn van Nanja doorzetten met Nine

Eenmaal op stal liep ik direct op haar af om haar een knuffel te geven. Wat een goed nieuws! Blijkbaar had mijn ruin Wiebe het nieuws ook mee gekregen en die maakte er zijn eigen feestje van door feestelijk zijn halster rond te slingeren! Zo blij en opgelucht ik was, zo snel dacht ik ook en nu? Wat gaan we met Nanja doen? We hebben haar natuurlijk aangekocht als fokmerrie maar veulens krijgen gaat nu niet meer lukken.. In ieder geval ben ik heel erg blij dat ik vorig jaar de keuze heb gemaakt om haar veulen Nine NP fan de Hesterhoeve te houden. Ik had toen de keuze tussen Nine ( Tymen 503 x Folkert 353) en Maike Np fan de Hesterhoeve (Jehannes 484 x Lolke 371) Het was een moeilijke keuze maar achteraf de juiste. Daar komt nu ook nog eens bij dat onze tweede Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte inmiddels bijna weer 10 maanden drachtig is van Jehannes 484. Hopelijk gaat alles goed en krijgt ze een gezond veulen. En wie weet als het een mooi veulen is misschien houden we die wel. Of ik kan beter zeggen ik. Haha… Hessel wordt niet goed van mij, ‘jij wilt alles houden’, zegt hij altijd. In ieder geval hoop ik over een paar jaar met Nine te kunnen fokken zodat de lijn van Nanja doorgezet wordt. Want wat heeft ze prachtige veulens gegeven! Nog 1 Sternakomeling en ze is preferent! Dat zou toch echt een kroon op haar carrière als fokmerrie zijn!

En nu?

De keuze die ik vorig jaar heb gemaakt om Nine te houden had ook met het karakter van Nanja te maken. Wat een lieve merrie, nergens van onder de indruk en heel aanhankelijk. Als Nine ook maar een tiende van haar karakter heeft ben ik al gelukkig! Nanja heeft haar opleiding vroeger als driejarige gehad bij de Nieuwe Heuvel in Lunteren. Zowel aangespannen als onder het zadel is ze beleerd. En ondanks dat ze daarna hoofdzakelijk is ingezet als fokmerrie kon Hessel het aangespannen gedeelte zo weer met haar oppakken. Bij ons loopt ze dan nu ook in het twee- en vierspan en onder het zadel wordt ze op dit moment ook weer opgepakt. Nanja heeft eigenlijk maar één nadeel en dat is dat ze onderaan de groep staat. Ze is heel onderdanig en lief naar andere paarden. Dit houdt in dat ze altijd als laatste bij het hooi mag. Misschien is een nieuw plekje voor haar ook wel leuk, een plek waar ze hopelijk nog jaren een maatje krijgt die recreatief met haar gaat rijden en haar veel aandacht geeft? Een plek waar ze samen met nog een ander paard staat zodat ze niet altijd een plek hoeft te veroveren in de groep.
Nou ja allemaal dilemma’s om over na te denken deze week. Maar het allerbelangrijkste is dat Nanja gezond is. Wat een opluchting. Al met al was het weer een spannende week, man oh man in een week tijd voel ik me 10 jaar ouder!!

Vorig artikelKeuringsklaar maken: wees kritisch en maak een plan!
Volgend artikelFriese paarden kunnen inschrijven voor het selectietraject WK jonge dressuurpaarden 2021