Blog Ester: oei…..’race-eend’ heeft wat dunne mest

Pelle NP fan de Hesterhoeve (Jehannes 484 Sport x Lolke 371 Sport) is alweer 16 dagen oud en wat is het weer een super fijn veulen. We hebben even op hem moeten wachten maar vanaf zijn geboorte is hij in alles snel. Binnen vijf minuten was hij geboren en toen hij nog op de grond lag met zijn achterbenen nog in zijn vruchtzak, kwam hij al met zijn hoofd omhoog en keek dapper om zich heen. Een sterk, luxe hengstveulen met enorm lange benen. Het was even wankelen het eerste uur op die lange stelten, maar ook dat had hij snel onder controle en inmiddels weet hij ze prima te gebruiken.

Race-eend

Als een soort ‘race-eend’ rent hij rond. Liggen doet hij amper dat kan wel ’s nachts op stal wel, zal hij denken. Zijn moeder Roza fan de Kromme Jelte heeft al heel wat kilometers afgelegd om hem bij te houden, de zwangerschapskilo’s vlogen eraf. De eerste twee weken hebben ze samen overdag in de bak gestaan, zodat ze een goede binding met elkaar kregen en kon het veulen de draad leren kennen. Daarnaast is het handig om de mest van Pelle goed in de gaten te kunnen houden, die valt in de bak goed op in het witte zand. Begin vorige week had Pelle mest zoals uit het boekje: geel oranje van kleur waar nog iets van structuur in zit. Echt melkmest zeg maar. Tot afgelopen vrijdag: de mest spoot eruit zo dun.

De kleur van jus d’orange

Roza is volgens mij alweer hengstig, zei ik tegen Hessel, ze laat het weer zo goed zien. Telkens kleine plasjes die gaandeweg de hengstigheid de kleur krijgt van jus d’orange. En als ze de ruinen alleen al ziet staan, staat ze al bijna wijdbeens. Ja, Hessel had het ook gezien. De veulenhengstigheid, zo noemen we de eerste hengstigheid na de bevalling, komt zo rond de 7 tot 12 dagen na de geboorte en is een hele duidelijke hengstigheid. We zitten nu op 7 dagen na de geboorte van Pelle dus het klopt. Ik zag ook bij Hessel de twinkeling in zijn ogen. Hier gaat ons fokkerhart sneller van kloppen…. ‘Donderdag ga ik haar scannen’, zei Hessel. ‘Om te kijken hoe haar baarmoeder eruit ziet.’ De scan gaf een mooi beeld, nog steeds een mooie baarmoeder zonder vocht. Voor het eerst zaten er nu wel 3 hele kleine cystes, maar dat mag ook voor een 16-jarige merrie. Het ei/follikel was inmiddels al 4 cm! Dat wordt zaterdag insemineren! Zaterdag werd vrijdag want we willen natuurlijk geen risico nemen dat Roza ovuleert en het ei weg is, want dan ben je te laat. Zondag heeft Hessel haar weer gescand en daar was hij: een prachtig mooi groot rond ei van 5cm! Hessel heeft Age Okkema van Stal de Mersken direct gebeld of hij vandaag kon komen en natuurlijk was dit geen probleem. Binnen 1,5 uur was Age er en was Roza geïnsemineerd met…..Beant 517!! Dit keer gaan we voor een jonge hengst. Nu maar hopen dat ze alweer drachtig is, we zullen het over 2 weken weten!

Diarree door hengstigheid

De hengstigheid van Roza was ook mogelijk de aanleiding voor de diarree van Pelle. Veel veulens krijgen diarree als de merrie hengstig is. Zodra dat over is neemt vaak ook de diarree af. Ook zou het kunnen komen door de veulenworm, deze worm krijgt het veulen binnen via de uier en de melk van de merrie. Om dit te voorkomen hebben we Roza net voor de geboorte nog ontwormt en Pelle na 12 dagen. Beiden met een middel waar Ivermectine in zit. Ook dit was totaal geen probleem voor Pelle. Keurig stond hij op de poetsplaats zoals we hem dat de eerste dag direct geleerd hebben, eerst aan een touw dat ik mee kan laten glijden mocht hij gaan hangen. Dit heeft hij één keer gedaan en toen snapte hij het direct. Wijken voor druk, dus naar voren.
De mest wordt inmiddels al weer wat dikker nu Roza niet meer hengstig en Pelle ontwormt is. Ook heeft hij inmiddels zijn eerste tandjes deze beginnen door te komen na dag zes. Afgelopen week merkte ik het duidelijk dat ze door kwamen, hij wou overal wel in bijten. Nou is een hengstveulen altijd wel meer happerig dan een merrieveulen, maar nu wel wat meer. Maar om nou op mijn vingers te bijten is natuurlijk ook niet zo handig, dus heb ik de bal uit de dazenval maar weer van zolder gehaald. Het is niet alleen een leuke bal om mee te spelen, er zit ook nog een soort van handvat aan waar Pelle lekker op kan bijten. Daarnaast is hij wat zwaarder zodat hij straks niet om de haverklap in de sloot ligt door de wind of als hij ermee gaat spelen. De bal is nu nog een beetje groot voor hem maar dat gaat niet lang meer duren.

Een echt fotomodel

Gisteren kwam onze vriendin Maureen Cohen langs om foto’s van Roza en Pelle te nemen. Berber was vorige week al los gegaan met haar camera en wat zijn ze allemaal prachtig geworden. Pelle is een echt fotomodel en is gek op alle aandacht, het is duidelijk een halfbroertje van Jobke NP fan de Hesterhoeve. Ik geniet volop van hem en merk dat we nu al een sterke band hebben. Als ik hem roep komt hij er enthousiast aan rennen en als kers op de taart krijg ik nog een begroetings hinnikje ook, echt geweldig. Het zijn de kleine dingen, maar hier doen we het allemaal voor. Een gezond, mooi veulen fokken die we proberen zo goed mogelijk op te voeden. Een basis die hij mee kan nemen in zijn verdere leven. Maar voor nu is het genieten en vooral dankbaar dat alles zo goed is gegaan. Pelle NP fan de Hesterhoeve, je hebt nu al mijn hart gestolen…

Vorig artikelAlrakoKFPS Competitie van start, zonder subtop
Volgend artikelLivestream locatiekeuring Stal de Mersken – 4 juni