Blog-Ester: over bloedwormen, veulentanden en één drachtige merrie

Wat was het weer een enerverende week, zowel met teleurstellingen als geluk. Afgelopen zondag hebben we onze stermerrie Nanja van het Leuven gescand om te kijken of ze drachtig is van Ulbrân 502. In de veulenhengstigheid is ze niet drachtig geraakt en dus was het spannend om te zien of het nu wel gelukt was. Helemaal nadat ze ons zo verrast had met het tijdstip van ovuleren en wij vervolgens met gierende banden naar Stal de Mersken reden om snel sperma van Ulbrân 502 te halen zodat Hessel haar zelf kon insemineren. Dus afgelopen zondag waren we super nieuwsgierig. Ze liet in de dagen ervoor totaal geen hengstigheid zien, dus we hadden goede hoop.

Geen vruchtblaasje

Maar de scan liet een onduidelijk beeld zien, in de baarmoeder was geen vruchtblaasje te zien terwijl er tot onze grote schrik wel ‘iets’ te zien was aan het einde van de linker eierstok. Oh nee toch geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap! Dat gaat nooit goed en vaak wordt het vruchtje vroegtijdig afgestoten. In zeldzame gevallen blijft het vruchtje wel in de eileider zitten en gaat groeien net zo lang totdat deze knapt en er een inwendige bloeding ontstaat waar de merrie zelfs dood aan kan gaan… Hessel zei: ‘woensdag maar weer scannen Es, dit beeld is te onduidelijk’. Dus woensdag hebben we haar weer gescand. We hadden Nanja na zondag goed in de gaten gehouden om te kijken of ze hengstigheid vertoonde. Dit deed ze niet, dus ik vreesde voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar de scan liet anders zien. Het blaasje wat we de zondag eerder dachten te zien was gelukkig verdwenen! De baarmoeder liet al een mooie draderige structuur zien, het begin van de hengstigheid. Hessel: ‘we bestellen direct sperma voor morgen, we laten ons niet weer verrassen door Nanja.’ Dnderdag is ze geïnsemineerd, 3 keer is scheepsrecht toch?

‘Heb Roza stiekem gescand’

Met onze Stermerrie Roza fan de “Kromme Jelte” ging het deze keer een stuk makkelijker. Twee dagen na Nanja zouden we Roza gaan scannen. Ik was dinsdag heel erg druk met werk dus stelde aan Hessel voor om Roza ook woensdag te scannen tegelijk met Nanja. Ik kreeg er niet een heel duidelijk antwoord op… Dinsdag werd ik gebeld op mijn werktelefoon die op dat moment achter in de auto lag. Vervolgens volgde er direct twee sms’jes. Ik dacht dat kan er maar één zijn, dat is Hessel met zijn vooroorlogse Nokia, de opvolger van de ‘flessenpost’. Dus zodra ik kon pakte ik mijn telefoon. ‘Heb Roza stiekem gescand.’ Ik belde natuurlijk direct naar Hessel ‘en, is ze drachtig?’ Ik hoorde het direct aan Hessel hoe enthousiast hij sprak haha. ‘Ja Es, ze is drachtig in één keer van Jehannes 484!’ Geweldig, en nu maar hopen op een gezonde dracht. Ik zei tegen Hessel: ‘eh..ik hoor hier altijd iemand zeggen, geduld is een schone zaak maar jij kon dus ook al niet meer wachten, je bent al net zo ongeduldig en enthousiast als ik.’ Mooi hoe blij je kan worden van deze prachtige hobby!

Binnen-, buiten- en middentanden

Deze week is Nine alweer 6 weken oud. Dit is niet alleen te zien aan hoe ze groeit en steeds sterker wordt, maar ook aan haar gebit. Een veulen krijgt zes dagen na de geboorte de eerste tanden, dit zijn de binnentanden. Na zes weken krijgen ze de middentanden en na zes maanden de buitentanden. Dit is het veulengebit, dat nog gaat wisselen voor het definitieve gebit. Ik had al iets aan haar gemerkt omdat ze meer knabbelde aan alles waar ze maar op kon knabbelen. Haar middentanden komen dus door. Over twee weken is het ook alweer tijd om haar te ontwormen, dan is ze twee maanden oud. Wij ontwormen al onze paarden 1 keer per jaar in november/december met Equest. Dit middel bestrijdt naast alle veel voorkomende wormen ook de horzellarf. Deze larven komen uit de gele eitjes die de horzel in de zomer op een paard legt. Deze worden vervolgens opgelikt en komen uiteindelijk terecht in de maag van het paard waar ze zich kunnen ontwikkelen tot larven. Hier gaan wel een paar maanden overheen dus vandaar pas ontwormen in november/december.

2500 EPG in de mest

Daarnaast doet Hessel drie keer per jaar mestonderzoek. Vorige week had hij dit ook weer gedaan. Tot onze grote schrik had mijn ruin Wiebe 2500 EPG (eitjes per gram) in zijn mest!! Dit is echt schrikbarend veel en een paard kan er ernstig ziek van worden. Terwijl de rest van de paarden niks of amper eitjes in de mest had. We hebben hem direct behandeld met Ivermectine, dit is een pasta die oraal gegeven wordt en die er voor zorgt dat de wormpjes doodgaan en na ongeveer 15 uur met de mest uit het lichaam komen. Ik heb de mest opgevangen en zag dat het ging om de rode bloedworm ook wel kleine strongyliden genoemd. Bij deze wormen zie je vaak dat een paard vermagerd is en minder eetlust heeft, de vacht is dof. Ook kan een paard sloom zijn en zelfs koorts krijgen. Wiebe had niet één van deze symptomen: hij glimt als een spiegel, is totaal niet sloom en is eerder te dik want hij is er als eerste bij als er gevoerd wordt. Let hier dus op bij je paard. Hij hoeft niet altijd de symptomen te laten zien terwijl hij vol kan zitten met wormen. Regelmatig mestonderzoek is dus aan te raden. Het ene paard is heel gevoelig voor wormen terwijl een ander die in het zelfde land loopt nergens last van heeft.
We hebben dus weer genoeg meegemaakt deze week. Maike was eigenlijk de enige waar niks mee was, die huppelt vrolijk onbevangen door het land. Wat zal ons de komende week weer brengen? We gaan het zien. Saai is het in ieder geval nooit op de Hesterhoeve.

26 juni
Blog-Ester: veulenkeuring, prikbeestjes en Jacobskruiskruid
19 juni
Blog-Ester: zeg maar nee, dan krijg je er twee……te insemineren
12 juni
Blog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)
5 juni
Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)
29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

 

Vorig artikelLeslie Agricola en Feitse GL winnen online tuigcompetitie JongKFPS (met video)
Volgend artikelLivestream Stal Bosma – Kollumerzwaag