Blog Ester: van Hengstenkeuring naar weer een mooi verhaal van Hessel

Wat ben ik blij dat ondanks corona het mooiste evenement van het jaar, de Hengstenkeuring van het Friese paard afgelopen zaterdag, wel door kon gaan. Natuurlijk was het anders dan andere jaren. Geen publiek geen strodorp maar wel fantastische hengsten die zich stuk voor stuk geweldig lieten zien! Complimenten voor het KFPS dat de keuring in deze vorm door kon gaan! Hessel en ik hadden ons na het stalwerk gesetteld voor de tv. Met het programmaboekje in de hand kon het beginnen.

Hoe zou Jehannes 484 het doen?

Voor onze fokkerij is het een belangrijke dag om alle hengsten te zien, de bewegingen, de bouw, rastype enzovoort. Jehannes 484 Sport is één van onze favorieten. Hij is de vader van Maike NP fan de Hesterhoeve, ons veulen van afgelopen jaar en in mei hopen we weer op een gezond veulen van deze prachtige hengst. Het was dan ook een spannend moment toen de oudere hengsten de ring weer inliepen. Zou Jehannes het nog een keer doen…. En ja hoor, Jehannes 484 Sport kampioen oudere hengsten en vervolgens ook nog eens reserve kampioen! Het Algemeen kampioenschap ging naar Jurre 495 voor de vierde keer, wat een prestatie!

Jehannes 484
KFPS Hengstenkeuring 2021
© DigiShots

Hessel vertelt

Hessel sprong omhoog uit zijn stoel, GEWELDIG!!! ‘Die Jehannes hij flikt het weer’, schreeuwde Hessel terwijl ik merkte dat ik al net zo stond te springen, prachtig! Nadat we naar de huldiging en de ereronde hadden gekeken was het eerst tijd voor een borrel om dit te vieren. Hessel liep naar de keuken en kwam terug met twee glazen wijn. Hij ging zitten en zat met een tevreden blik voor zich uit te kijken. Ik zei waar denk je aan? ‘Nou’, zei Hessel. ‘De keuring. Je bent zomaar geen kampioen. Het deed me ineens denken aan Jibbeltje.’ Jibbeltje? Wie is Jibbeltje….
Hessel vertelt. Jibbeltje was een van onze eerste fokproducten in de tachtiger jaren. Ze was het merrieveulen van Stermerrie Tsjebbichje (Wessel 237). Tsjebbichje is geboren in 1989 bij Fam Hettinga in Burgwerd. Wij kochten de merrie als 3-jarige om met haar te mennen, te berijden en om mee te fokken. In die tijd hadden we nog niet de ruimte om veulens aan te houden en die werden daarom verkocht. Dat was soms wel jammer zoals in het geval van Jibbeltje, want dit veulen van Lammert 260 liet in opgewonden toestand in de weide wel een buitengewoon sterke draf zien.

Verkocht naar Limburg

Zo werd Jibbeltje verkocht naar Limburg. De nieuwe eigenaar kwam met een vriend en hun beider echtgenotes met een Limburgse kersenvlaai haar bij ons bekijken en vrijwel direct hebben ze haar gekocht. Alleen hadden ze geen trailer meegenomen… Geen probleem zeiden de enthousiaste Limburgers en ze kwamen de volgende zondag weer met trailer en wederom een grote vlaai! Dolgelukkig met hun nieuwe aanwinst. Ze hadden nog een tweede veulen gekocht met bijna dezelfde afstamming en met die achtergrond paste Jibbeltje daar heel goed bij om zodoende later een gelijkvormig tweespan te kunnen worden. De opfok ging volgens regelmatige contacten goed. Totdat een half jaar later de eigenaar belde met de droeve mededeling dat het enter afgemaakt moest worden…!

Atactisch

Jibbeltje was atactisch, de prognose was slecht en de verzekering was ingelicht. Niet best! Ik vroeg telefonisch wat de verschijnselen waren en constateerde, weliswaar ongezien, dat het mankement niet perse ongunstig hoefde te zijn. Ik stelde dat aan de eigenaar voor en adviseerde hem om Jibbeltje goed te verzorgen en de jonge merrie minimaal een half jaar de tijd te geven voor herstel. Neurologisch letsel kan immers lange tijd voor herstel vragen. Na 10 dagen bedenktijd belde hij mij weer met de mededeling dat ze toch hadden besloten om het enter af te laten keuren. De verzekering was ook al geweest en de inspecteur had Jibbel inmiddels van het brandmerk A in de hals voorzien. Toevallig kende ik de collega die bij die landelijke paardenverzekering verbonden was om afkeuringsgevallen te beoordelen. Ik kende hem uit de co-schappen periode van mijn studie toen hij op de Faculteit in Utrecht bij heelkunde paard werkte. Ik vertelde hem van de situatie en bij uitzondering kon ik Jibbeltje van de de verzekering overnemen..

Met een A-brandmerk naar Ster

Uitzonderlijk want ze had immers al het afkeuringsbrandmerk A gekregen om te voorkomen dat ze weer in omloop zou komen! Ik heb haar meegenomen en haar de tijd gegeven. Na een tijd kon in niks meer aan haar zien en hebben we haar naar Duitsland als 3-jarige verkocht. Als 4-jarige is ze daar gekeurd en het is niet te bevatten: ze stond bovenaan bij de kersverse 4-jarige Stermerries! Waarschijnlijk de enige Fries met het brandmerk AFS. Het keuringsverslag stond daarna in de Phryso en het blad gleed ook bij de Limburgse familie in de bus…. Ik kreeg daarop al snel een telefoontje met de vraag: Dat is toch niet dezelfde Jibbeltje die wij hebben gehad? Ja dus…!

De beertjes van de Hesterhoeve

Wat een verhaal, die Jibbeltje eigenlijk op weg naar de slacht en dan uiteindelijk Stermerrie worden! Tevreden keek ik de volgende dag naar Nine, Maike en Nynke die enthousiast maar voorzichtig achter Mandarijntje de kat aan zaten. Heerlijk hoe ze hier staan in een kleinschalige opfok. Ze kunnen naar binnen wanneer ze maar willen waar een dik strobed voor ze klaar ligt. Dan hebben ze nog een paddock waar ze droog op betonplaten kunnen staan en vervolgens hebben ze ook nog een groot stuk land. Je ziet dat ze het goed hebben, en wat hebben ze een dikke vacht! Ik kan ze beter de beertjes van de Hesterhoeve noemen. Zal hier ook een toekomstige Stermerrie tussen staan of misschien wel Kroon of Model? Ach, en ook al zou dat niet lukken, ik hou evenveel van ze. De tijd gaat het uitwijzen, maar voordat het zover is is het eerst genieten en droom ik stiekem verder over een mooie toekomst met ze…

Vorig artikelNa-en herkeuring vrijdag 22 januari
Volgend artikelOnline Hengstenkeuring 2021 terugkijken