Blog Ester: van hengstenkeuze tot Jakob 302

Foto: Markus Neuroth

Het is januari, heerlijk! Ondanks dat ik dagelijks tot mijn enkels in de drek sta na alle regenval van de afgelopen tijd, ben ik helemaal blij. Oud & Nieuw hebben we weer gehad en alles is goed gegaan met de paarden. De veulens Nine, Maike en Nynke keken amper op van het carbid schieten en het vuurwerk dat ondanks het verbod toch werd afgestoken.

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wordt het een jaar om oude dromen te verwezenlijken of hebben we alweer nieuwe dromen? Nou, bij ons zijn er altijd plannen, of misschien beter gezegd: ik heb altijd nieuwe ideeën en plannen, waar Hessel dan eerst even aan moet wennen …

Nieuwe hengstenkeuze

Zo zaten we van de week nadat we het stalwerk hadden gedaan samen aan de koffie. Heerlijk even opwarmen bij de kachel. ‘Hé Hessel’, zei ik. Hessel keek mij aan en fronste zijn wenkbrauwen. Meestal als ik zeg ‘hé Hessel’ dan weet hij dat ik weer iets bedacht heb. ‘Ja’, zei Hessel met een afwachtende toon. Roza, onze Stermerrie, is nu bijna zeven  maanden drachtig van Jehannes 484 Sport, het wordt tijd om weer een definitieve hengstenkeuze te maken.

En niet alleen voor Roza, maar ook voor Nanja, onze tweede Stermerrie. Nanja is het afgelopen jaar niet drachtig geraakt, ondanks al onze inspanningen. Het plan is om haar in maart weer te insemineren. De hengstigheid is de afgelopen maanden gewoon doorgegaan bij Nanja. Mocht ze nu niet drachtig raken, dan gaan we met haar naar de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hessel denkt dat haar eileiders verstopt zitten. Maar het is zo maart, dus hoog tijd om naar de hengsten te kijken.

Van keuringen en indexen naar Jakob 302

Vorig jaar waren er geen fokdagen in verband met corona, maar konden we de veulenkeuringen goed volgen op de livestream van het KFPS. Daar hebben we beiden naar gekeken en onze bevindingen naast elkaar gelegd. Dit is voor ons, onder andere, een vast item naast de indexen om tot een hengstenkeuze te komen. Daarnaast lezen we veel over de verschillende hengsten.

Terwijl we aan de koffie zaten, zat ik te bladeren in wat oude lectuur. Mijn oog viel op een foto van een prachtige hengst met mooi behang en een lange voorpluk die het grijze op zijn hoofd bedekte. Boven zijn ogen zaten twee grijze strepen die zijn leeftijd stiekem verraden. ‘Kijk’, zei ik tegen Hessel ‘wat een prachtige oude Hengst!’ Hessel zette gauw zijn bril op en keek. Maar dat is Jakob 302, Jakobje!! Ik zei, ja klopt maar ken je die persoonlijk? Maar natuurlijk!!!, zei Hessel. Ik zag het al: het was tijd om een tweede kop koffie in te schenken …

Foto: Markus Neuroth

Twee keer bijna gecastreerd

Hessel begon te vertellen.
Jakob is geboren op 22 april 1985 in Een in Drenthe bij Duurt Louwes, melkveehouder, arbiter in zaalsporten en oprichter van Sportcentrum Tolbert/Leek en daarnaast hobbyfokker van Friese Paarden. Jakobs moeder was de klassieke Stermerrie Tunke v. Mark, zijn vader was Naen. De merrie Tunke liep in 1985 mee in ons tienspan. Omdat het veulen (Jakobje) de staart van zijn moeder had kaalgevreten haalden we bij de noodslager in Tolbert een zwarte paardenstaart die dan bij optredens op concoursen bij Tunke werd ingevlochten. Bij een wekelijkse oefening bij de HJC-manege Tolbert was het veulen Jakob alleen in de trailer achtergebleven. Blijkbaar ontbrak het zeiltje, Jakob bedacht zich niet en probeerde eruit te springen maar bleef halverwege op de kleprand hangen! Ohjee daar hing hij, snel hebben we hem met een paar man bevrijd uit die benarde situatie. Hij had zichzelf bijna gecastreerd!

Nog een poging tot castratie kwam drie jaar later. Ik kreeg van Louwes de opdracht in het voorjaar van 1988 twee hengsten te castreren: een 2-jarige en een 3-jarige Friese Hengst. Toen ik bij Louwes aankwam had hij al een ploegje helpers klaarstaan, en ook schone emmers met waswater stonden gereed. Echter, de 2-jarige bleek maar één afgedaalde testikel te hebben en werd dus doorverwezen naar de kliniek. We gaan niet één bal verwijderen.  omdat je dan een klophengst zou overhouden, dat is geen optie.

Toen de 3-jarige … tjonge, wat een hengst stond daar! Wat een parmantigheid, wat een houding en statuur!! Louwes, die ga ik NIET castreren!, zei ik vastberaden. Daar moet je mee naar de keuring! En zo werd besloten dat Jakob niet gecastreerd werd. Jakob is met hulp van de broer van Louwes, Job Louwers hengstenhouder in Een, het keuringstraject ingegaan en direct na goedkeuring verkocht naar Brabant. Tot Bob Hofstee (Fan Markstate) zich meldde bij Louwes om de hengst te kopen. Te laat … Maar hij moest en zou hem hebben. Door bemiddeling van Louwes is de hengst ik geloof binnen een week teruggekocht van de Brabander en bij Hofstee op stal gekomen.

Twee goedgekeurde zoons

Wat een verhaal! Dus als jij hem destijds wel had gecastreerd dan was Jakob 302 Sport nooit een goedgekeurde dekhengst geworden? En wat is het een succeshengst geworden met in totaal 1288 nakomelingen, 134 werden Ster, 1 merrie Model, 14 nakomelingen kregen het Sportpredicaat en 8 merries werden Preferent. Maar zijn blijvende invloed is vooral gegarandeerd door zijn beide goedgekeurde zoons, Take 455 en Olrik 383.

Daarnaast is hij moedervader van Ulbrân 502, Aarnold 471, Alke 468, Wolfert 467 en Beintse 418. Jakob 302 is op 28 maart 2012 op 27-jarige leeftijd overleden. Ondertussen was het hoog tijd geworden om de paarden te trainen. Maar wat een verhaal was dit. Geweldig om dit soort verhalen van Hessel te horen. Ik heb het maar getroffen met zo’n compagnon en leermeester, met die hengstenkeuze van ons voor dit jaar komt het vast goed!