Blog Ester: voorpret voor de HK en de ontdekking van de tandarts

Yeaaahhh het is gelukt!!! Vorige week was het dan eindelijk zover dat de verkoop van kaarten voor de Hengstenkeuring voor de leden van het KFPS van start ging. Oorspronkelijk zou dit op 1 november, maar in verband met de huidige ontwikkelingen met betrekking tot corona werd eerst heel verstandig de persconferentie afgewacht. Wat een spanning, zou het mooiste evenement van het jaar voor de Friese paardenliefhebber volgend jaar door gaan? Afgelopen jaar kon het evenement gelukkig wel door gaan, maar helaas zonder publiek. Ik moet zeggen het was perfect georganiseerd! Alleen maar lof voor al die mensen die er hun steentje aan bijdragen om ieder jaar weer zo’n fantastisch evenement neer te zetten.
Maar hoe je het ook went of keert, de Hengstenkeuring zonder publiek is toch anders. Alleen al de sfeer die al die Friese paardenliefhebbers met elkaar maken, die dag is iedereen één. Of je nou een eigen Fries paard hebt, een verzorg- of manege Fries paard, of gewoon al kan genieten van het prachtige zwarte goud als je ze ziet, het maakt niet uit. Dat is wat in mijn ogen de Hengstenkeuring zo uniek maakt.

14 plekken naast elkaar

Ik was dan ook dolgelukkig dat het evenement zoals het tot nu toe lijkt door gaat. Mijn vriendin Johanna belde direct en was al net zo blij. ‘Het gaat door!’, hoorde ik haar enthousiast zeggen. Ik zit ‘s morgen startklaar om 09.00 uur om de kaarten te bestellen. Mag ik jouw kortingcode ook dan bestel ik ook voor jou. Dat leek me een goed plan, ik ben nooit zo goed in dat soort dingen. Zeg maar gerust ik ben al blij wanneer mijn computer gewoon doet wat ik wil. Dus het leek mij een goed idee dat Johanna dat ging doen. Klokslag 09:03 belde Johanna. Het is gelukt!!!! 14 kaarten naast elkaar op rij 2 vak B korte zijde. Geweldig, wat een fantastische plekken, daar kan niks tegen op! Ik had een uitnodiging om aan een ronde tafel aan de VIP kant te zitten. Iets wat me altijd geweldig leek. Maar ineens dacht ik nee, hoe lief ik het ook vind, de Hengstenkeuring moet ik beleven op de “gewone” tribune tussen de “gewone” man. Daar is de sfeer en daar is de beleving. Maar goed, inmiddels zijn we een week verder en hou ik mijn hart vast of het überhaupt nog door goed met publiek. De gezondheid en veiligheid moet vooropstaan, en mocht het toch niet doorgaan met publiek dan hebben we in ieder geval deze voorpret al gehad!

Groeiende veulens en enters

Pelle NP fan de Hesterhoeve is inmiddels bijna een half jaar oud en doet het fantastisch bij Marieke. Hij heeft zijn draai helemaal gevonden en is dikke maatjes met enter Rakker, een kruising Appaloosa x Fjord. Pelle is een Jehannes 484 Sport en is mooi luxe gebouwd. Hij is met zijn bijna 6 maanden oud al groter dan Rakker. Marieke heeft in korte tijd al een prachtige bijzondere band met hem opgebouwd. Het karakter van zo’n Fries veulen is toch wel heel veel waard, Pelle heeft dat mooie karakter zeker. Hij is onderzoekend, niet bang en aanhalig en loopt ’s avonds en ’s ochtends braaf mee naar de stal waar hij samen met Rakker een box deelt. Dit gaat prima, de 25 jarige “oom” Menno staat naast ze wat direct een stukje rust gaf. Al met al had ik me geen betere plek kunnen wensen voor Pelle dan bij Marieke. Ik ben heel nieuwsgierig wat de toekomst hun samen gaat brengen (in de Sport).

Maar zover is het nog lang niet, eerst maar eens onbezorgd en veilig groot worden. Wie ook groot worden zijn de enters Nine, Maike en Nine. ‘Deze week gaan we naar de enters’, zei Hessel. ‘Het is tijd om ze te ontwormen.’ Dat het de tijd is maakte de Friese merrie van Geert ons duidelijk. Ze pakte laatst zomaar ineens telkens het bit vast tijdens het rijden dus is de tandarts geweest. Ze bleek wel een paar haken op de kiezen te hebben maar niet verontrustend. Wat de tandarts wel ontdekte was dat er in het mondslijmvlies kleine larfjes zaten…Het resultaat van de horzel in de zomer..

Horzel larven

In de zomer legt de horzel eitjes op de benen/schouder en ook wel op de hals. Deze eitjes zijn geel van kleur en plakken vast op de haren van het paard. Vervolgens begint het paard hieraan te likken waardoor de eitjes in de mond terecht komen. De larven komen uit de eitjes en nestelen zich in het mondslijmvlies waar ze een aantal weken verblijven om via het bindweefsel zich te verplaatsen naar de maag. Dit is ook de reden waarom je pas in november moet ontwormen tegen de horzel. De larven zijn immers niet veel eerder in de maagwand.
De larven kunnen irritatie veroorzaken in het mondslijmvlies maar kunnen er ook voor zorgen dat het paard een pijnlijke tong heeft. De tandarts heeft een aantal larven kunnen verwijderen en in combinatie met het veilen van het gebit pakte de merrie het bit niet meer vast. Terwijl Hessel de ontwormingsspuiten alvast klaar legde, keek Wiebe mij geïnteresseerd aan vanuit zijn stal, alsof hij het hele verhaal had meegekregen en dacht doe mij ook maar zo’n spuit. Kom maar wijsneus zei ik terwijl ik hem lachend uit zijn stal haalde. Wij gaan er eerst even op uit, het is prachtig herfstweer en wat is er nou heerlijker om er dan lekker samen met je maatje op uit te gaan. Wiebe leek er net zo over te denken en binnen een half uur waren we op pad. Heerlijk, ondanks dat je soms best veel aan je hoofd kan hebben, ben je dan alles even kwijt. Het zijn de gouden moment die ik altijd zal blijven koesteren….

Vorig artikelLivestream 11 november – KFPS College Tour met hoefsmid Hilbert Lemstra
Volgend artikelLivestream zaterdag 13 november – CO Exloo en Horses2fly KFPS sportcompetitie tuigen