Drie jaar geleden hadden we drie driejarigen op de keuring, onze beloftes voor de toekomst. Alleen dacht de jury daar anders over. Alle drie werden ze geen Ster. Geen Ster betekent voor ons minder interessant voor de fokkerij. En dan kom je voor de keuze, wat dan met deze merries?
Ontvangstermerries uit eigen fok
Eén merrie werd het jaar daarop wel Ster, dus Anna fan Wettersicht Ster (Jehannes 484) hebben we drachtig gemaakt. De andere twee merries hebben we ingezet als ontvangstermerrie om embryo’s in te laten zetten. Freya fan Fjildsicht (Nane 492 x Ulbert 390) en Blomke fan Wettersicht (Beart 411 x Sape 381) . Met ontvangsters uit eigen opfok weet je wat je aan je ontvangstmerries hebt. Je kan ook ontvangster merries huren maar dat heeft niet onze voorkeur omdat dat hogere kosten met zich meebrengt en je niet weet wat voor merries er anderhalf jaar bij je op stal komen.
Daar wil je meer veulens van
Vorig jaar had Yldou fan Wettersicht Ster (Tsjalle 454 x Nanno 372) al een paar mooie luxe veulens gekregen die ook nog opvielen door hun atletische beweging. Daar wil je dus eigenlijk wel meer veulens van dan eentje per jaar. We hadden het geluk dat Yldou vorig jaar vroeg in het jaar haar veulen verwachtte. Een vlotte bevalling en een mooi Fonger 478 hengstveulen, Pronkjuweel fan Wettersicht, die dat jaar ook nog een eerste premie mocht ontvangen op de veulenkeuring. Yldou werd daarom donormerrie voor embryo’s.
Na het veulenen van Yldou kun je met de veulenhengstigheid nog niks. Even geduld dus. Het blijkt namelijk dat de kansen op een goede bevruchting groter zijn als je de veulenhengstigheid overslaat. Toen op de hengstigheid gedekt met nog maar een keer Fonger 478 want het was een goed gelukt veulen met een lage inteelt. Na het dekken is het belangrijk precies te weten wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden omdat je op de juiste dag na ovulatie moet spoelen. En dan met Yldou en de ontvangstmerrie (Freya fan Fjildsicht) naar de praktijk van Tineke de Haan. Dit is enorm spannend want naast de kosten van het embryo spoelen ben je er ook extra druk mee.
Van de éne naar de andere merrie
Tineke brengt dan een slangetje bij de merrie naar binnen, en laat via het slangetje een vloeistof in de baarmoeder lopen. Als de vloeistof in de baarmoeder zit, laat ze het eruit lopen, en dan hopen dat het embryo, dat nog niet ingenesteld is in de baarmoeder, in het zeefje is achtergebleven. Tineke keek heel blij toen ze in het schaaltje met haar blote oog de embryo al zag. Onder de microscoop konden wij het nieuwe wonder ook mooi zien. Nadat het embryo is bekeken kan die in de baarmoeder van de ontvangstmerrie worden geplaatst.
Een hengstveulen, een merrieveulen en….
Na een week kan Tineke dan met het scan-apparaat zien of het embryo in de ontvangster merrie is aangeslagen. Zoiets bijzonders. Hoe is het toch mogelijk dat zoiets kans van slagen heeft…. In het geval van Yldou is dit vorig jaar twee keer gelukt. Het is dan ook extra bijzonder dat er dit jaar bij ons al een Fonger 478- hengstveulentje (Tsjonger fan Wettersicht) en een Boet 516-merrieveulen (Vardou fan Wettersicht) van Yildou geboren zijn. Nu is het wachten op haar derde veulen. Zelf is ze drachtig van Markus 491. Dus hopen we op nog een gezond merrieveulen!!