Heb je je paard wel eens brandnetels zien eten? Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen, want de plant veroorzaakt bij ons – als ie niet gedroogd is – op z’n minst fikse jeuk, maar bij paarden kunnen brandnetels geen kwaad. De Belgische dierenarts Hans Callewaert: “Brandnetels hebben juist een geneeskrachtige werking, geen paniek als je paard ervan eet.”
Veel zuiverende vitamines …
Callewaert vervolgt: “Brandnetel heeft een zuiverende en ontzurende werking. Er zitten veel vitaminen in, zoals vitamine C, B1, B2, B5, foliumzuur, vitamine E en vitamine K1. Die heb je óók in (geprepareerde) poedervormen, maar ja, voor brandnetels hoef je niet te betalen en voor die poeders wél!”
… en geneeskrachtige mineralen
Verder bevat brandnetel de mineralen (met name) ijzer, silicium, calcium en kaliumzouten. Het is rijk aan bijvoorbeeld tannine, eiwitten, essentiële aminozuren en enzymen. Brandnetel is verder bloed- en lymfezuiverend, ontgiftend, ontzurend en wordt zonder verlies aan mineralen naar de bloedbaan gedreven en via de nieren uitgescheiden. Brandnetel voorkomt nierstenen en verwijdt de bloedvaten. Daarnaast is het ontstekingsremmend en pijnstillend. De immuniteit verbetert en allergische verschijnselen verminderen juist. Brandnetel is goed voor de spijsvertering, darmwerking en aanmaak van rode bloedlichaampjes.
Net zo lekker als gras
Vinden paarden brandnetels eigenlijk wel lekker? Callewaert: “Onze paarden eten brandnetels, zelfs al staat de wei vol met gras. Ook in gedroogde vorm kun je ze voeren. Wij krijgen er last van als we met verse brandnetels in aanmerking komen, bij paarden is dat niet het geval. Ze eten ook distels, ook al zijn die stekelig.”

Natuurlijke kruiden
In zijn dierenartsenpraktijk Pro-DHM analyseert Callewaert de algehele gezondheid van het paard en probeert hij problemen zonder medicatie, maar met behulp van (natuurlijke) kruidenpreparaten op te lossen. Zijn aanpak oogst veel succes.
Tekst: Christine Dijk
Foto: Istockphoto/Eerik