Carolien Munsters: ‘beter trainen dankzij meer hersteltrainingen’

Meten is weten: een hartslagmeter aan de singel (Foto: Moxie Sport)

Donderdag 9 december gaf inspanningsfysioloog dr. Carolien Munsters een College Tour-presentatie over het trainen van Friese paarden. Munsters is in 2013 gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Met haar bedrijf Moxie Sport heeft zij al veel ruiters mogen begeleiden en geholpen hun trainingen te optimaliseren.

Herstel

Carolien Munsters legde de kijkers van de livestream uit dat om de conditie van een paard te verbeteren, intensieve training afgewisseld moet worden met een herstelperiode: ‘Een paard wordt moe van een training, spieren verzuren, en het duurt één tot twee dagen voordat het lichaam voldoende hersteld is voor een volgende training.’ Als er niet voldoende rust tussen de trainingen wordt ingelast, dan is er risico op overtraining waardoor de conditie van het paard na verloop van tijd juist slechter zal worden.

Fitte hengsten

In 2010 en 2011 heeft Munsters met een onderzoeksteam Friese paarden in de ABFP testen gemonitord. Bij de jonge paarden werd een fittest afgenomen, een aantal minuten stap-draf-galop. Hieruit bleek dat Friese paarden snel verzuren, iets om rekening mee te houden in de training. Ook in 2020 en 2021 werden jonge Friese hengsten in het Centraal Onderzoek in de training gevolgd. De belangrijkste conclusie vorig jaar was dat vijf keer per week trainen voor de jonge hengsten te veel was: ze waren aan het eind van het Centraal Onderzoek vermoeid. Voor dit jaar was het trainingsprogramma aangepast naar maximaal drie keer per week trainen en bleek dat de hengsten juist fitter uit het Centraal Onderzoek kwamen.

Hartslagmeter

Wat is een optimale training voor een Fries paard?  Munsters adviseert jonge of ongetrainde paarden drie keer per week ongeveer twintig minuten te trainen en dit rustig op te bouwen: ‘Galop kost voor Friese paarden veel energie en wordt gezien als intensieve training. Kies er dus ook eens voor om af te wisselen met een lichtere training, zonder galop.’ Friese paarden laten niet snel merken dat ze moe zijn, daarom adviseert Carolien Munsters om met een hartslagmeter te werken: ‘Zeker bij oudere, verder doorgetrainde paarden kan dan blijken dat ze meer moeite hebben met de training dan ze aan de buitenkant laten zien. Het doseren van trainingsarbeid is best lastig, waardoor de kans op blessures toeneemt.’

Welzijn

Ook voor de recreatieve ruiters die liever met hun paard op buitenrit gaan, is een goede trainingsopbouw belangrijk: ‘Op een buitenrit wordt er vaak meer en langer gegaloppeerd waardoor dit voor een Fries paard erg intensief is. Daar moet de trainingsarbeid en hersteldagen in de rest van de week op worden aangepast. De paardeneigenaar heeft de verantwoordelijkheid om de training zo goed mogelijk aan te pakken, ook voor het welzijn van het paard.’

Hieronder de complete KFPS College Tour van Carolien Munsters

 

Vorig artikelLivestream KFPS College Tour – donderdagavond 9 december 2021
Volgend artikelBlog Ester: van inspannen naar ontspannen