Chronisch progressief lymfoedeem

Foto: Digishots

Op een warme zomermiddag in juli werd Yenta van der Lee, werkzaam als dierenarts bij Dierenkliniek De Vijfsprong, bij merrie Wimke geroepen. Bij aankomst bleek dat Wimke een heel dik been en koorts had. Zowel onder de knieholte als in de kootholten waren wondjes te zien. In de wondjes krioelden een handjevol kleine maden. ‘De vraag bij Wimke was echter niet hoe de maden in de wonden gekomen waren, maar hoe de wonden ontstaan waren,’ aldus Yenta.

Bepaalde rassen gevoelig

Tijdens het klinisch onderzoek viel het Van der Lee op dat de huid in de kootholten van Wimke erg dik en rimpelig aanvoelde: ‘Dusdanig ernstig dat ik vermoedde dat Wimke last had van chronisch progressief lymfoedeem (CPL). CPL is een aandoening die met name bij koudbloedpaarden, trekpaarden maar ook Friese paarden voorkomt. Waarom CPL vooral bij bepaalde rassen voorkomt is nog niet geheel duidelijk. Bepaalde type paarden zijn gevoelig voor CPL en waarschijnlijk is het erfelijk. Dat betekent dat het aan te raden is om niet te fokken met dieren en bloedlijnen waarbij deze aandoening is geconstateerd’.

Vochtophoping in benen

Bij CPL hoopt vocht, ‘oedeem’, op in de benen; dit ophopen van vocht kan verschillende oorzaken hebben. Het oedeem in de benen wat ontstaat bij dieren die lijden aan CPL is het gevolg van afwijkingen in een eiwit dat verantwoordelijk is voor het uitrekken en terugveren van vezels in de huid. Daardoor verliest de huid van dieren met CPL de elasticiteit. Paarden waarbij dit eiwit afwijkend is hebben een gebrek aan het aminozuur dat ervoor zorgt dat elastische vezels met elkaar worden verbonden. Dit heeft tot gevolg dat het afvoeren van lymfevocht moeilijk is. Het vocht (oedeem) blijft dan in de weefsels achter waardoor de benen opgezwollen en dik raken.

Gevoelig voor infecties

Als er te veel oedeem in de benen achterblijft raakt de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen in de problemen. Hierdoor krijgt de huid niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen en wordt de huid hard en bindweefselachtig. Yenta van der Lee legt uit: ‘Omdat de huid zo afwijkend is, zijn deze paarden extra gevoelig voor bacteriële infecties, of zoals bij Wimke, infecties met mijten’. De aandoening verloopt ‘progressief’ en wordt dus steeds erger. Vaak ontstaan rimpels, knobbels en bobbels in de kootholtes. Tussen de ‘rimpels’ kunnen smetplekken ontstaan. Daar komen bij warm weer maar al te graag vliegen op af. Die vliegen leggen eieren in de smetplekken omdat dit een ideale voedingsbodem is waar de larven (maden) zich mee kunnen voeden.

Niet te genezen

Helaas is CPL niet te genezen, daarom is het belangrijk om deze paarden zo goed mogelijk te ondersteunen om het oedeem kwijt te kunnen raken. Ook is het beter om te voorkomen dat bacteriële infecties of mijten de kans krijgen. Preventieve behandeling tegen mijten, mok en smetplekken is bij deze paarden een must. Met voldoende beweging kan de afvoer van oedeem zo optimaal mogelijk worden gehouden. Er zijn tegenwoordig ook professionals die zich gespecialiseerd hebben in het helpen bij de afvoer van (lymfe)vocht door middel van bijvoorbeeld massage of andere therapie.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Yenta van der Lee in Phryso november

 

Vorig artikelZes KFPS themabijeenkomsten met uitleg over het Fokkerijonderzoek van het Friese paard
Volgend artikelPier 448 gestorven