Debby de Graaf GP-geklasseerd met Kai Galloper: ‘Nu kilometers maken’

Debby de Graaf - Kai Galloper, Grand Prix-debuut Wormerveer 26 juni 2021

Normaal is Debby de Graaf niet zenuwachtig als ze op wedstrijd gaat, maar afgelopen zaterdag in Wormerveer voelde ze toch wel de vlinders in haar buik. Helemaal foutloos was haar proef met de pas 10-jarige Kai Galloper (stamboeknaam Knillis V. Fan de Miedwei, v. Uldrik 457) nog niet, maar de eerste winstpunt is binnen! Een prachtprestatie van het duo, dat twee jaar geleden nog Z2 reed.

‘De week tevoren hadden we – mijn trainer Daniëlle Heijkoop en ik – de hele Grand Prix een keer doorgereden. We hadden afgesproken dat als dat goed zou gaan, dat ik me dan zou inschrijven voor de wedstrijd bij de Zaanse Ruiters. Nou, het oefenen ging prima… en dus moest ik er aan geloven. Het is toch wel een ding hoor, dat Grand Prix, ik had wel wat last van koudwatervrees. Maar we hebben het gered! En daar ben ik heel trots op!’

Scherper maken

Heijkoop startte zelf ook in Wormerveer, en kon Debby en Kai Galloper dus helpen bij het losrijden. ‘Als zij er niet bij is, rijd ik op dezelfde manier los, maar toch is het fijn als ze net even de puntjes op de i kan zetten met me. Zeker voor zo’n Grand Prix is het wel nodig dat je paard helemaal op jou gefocust is en scherp aan de hulpen staat. Het heeft natuurlijk geen zin meer om oefeningen te verbeteren vlak voordat je je proef gaat rijden.’

Hele overstap

‘Daniëlle had al verteld dat ik er niet van uit moest gaan dat de proef meteen foutloos zou gaan. Het is nu eenmaal super moeilijk om alle onderdelen aan elkaar te rijden; de overstap van Inter II – wat voor ons ook al nieuw was – naar Grand Prix is enorm. Foutloos waren we dan ook niet, maar juist de moeilijke onderdelen zoals de series, gingen goed. Voor zijn uitgestrekte gangen krijgt Kai altijd hoge cijfers, al werd hij de eerste lijn een beetje te fanatiek. De eerste piaffe was even zoeken, daarna werden ze beter.’

Finetunen

Een dikke winstpunt leverde de proef op. De amazone zit nog even op een wolk. ‘Gisteren (maandag, red.) heb ik mezelf een dag vrij gegund. Nog even dat gevoel vasthouden van Hé, ik ben gewoon Grand Prix! Maar tegelijkertijd ben ik heel kritisch hoor, want die rommeltjes moeten er natuurlijk uit. Kai heeft talent voor alle onderdelen, maar nu moeten we de proef gaan leren kennen, kilometers maken en finetunen. Dat gaan we de komende maanden dan ook doen; ik zal nu regelmatig starten. De kop is er in elk geval af!’

Foto: Lysanne Eilander (LE-Fotografie)

Vorig artikelLivestream locatiekeuring Stal Chardon – 29 juni
Volgend artikelImke (Julius 486) heeft ‘wauw’ factor en krijgt een eerste premie bij Stal Chardon