Drie eerste premies bij veulenkeuring Sint-Niklaas, Thunder (Waander 512) de mooiste

Thunder van de Warande (Waander 512 x Fonger 78) Foto: Simone fotografie

Op de veulenkeuring in Sint-Niklaas op zondag 19 juni kregen drie veulens een eerste premie, alledrie uit dochters van Fonger 478. Thunder van de Warande (Waander 512 x Fonger 478) werd uitgeroepen tot mooiste veulen van de keuring.

Keuring in de binnenpiste

Zaterdag werd de piste al zwetend buiten klaargemaakt in de snikhete zon. Zaterdag nacht braken de hemelsluizen open boven België en werd er uiteindelijk besloten om de keuring binnen te laten doorgaan. Gelukkig konden we in Sint-Niklaas, op de terreinen van Syntra, genieten van een ruime binnenpiste en ook het secretariaat zat letterlijk hoog en droog.
Er waren behoorlijk wat toeschouwers aanwezig op de tribune en juryleden van dienst waren Manuel Gasseling en Peter de Meulmeester.

Drie eerste premies

Van de 7 aanwezige hengstenveulens ontvingen er drie een tweede premie, twee een derde premie en twee een eerste premie. Bij de zeven merrieveulens vielen er vier tweede premies, één eerste premie en één veulen werd uiteindelijk niet gekeurd.

Langgelijnd met een goede bouw

Valentijn van de strohoeve (Wardy 509 x Fonger 478) van eigenaar Willy Naessens, ging als eerste hengstveulen lopen met het felbegeerde oranje lintje. Dit Wardy 509-veulen is een langgelijnd veulen met sterke bouw en goed beenwerk. In de draf zou hij nog meer mogen rijzen maar hij vertoonde voldoende tact. Ook de stap was tactmatig met voldoende ruimte.

Valentijn van de strohoeve (Wardy 509 x Fonger 478) Foto: Simone fotografie

Schakelend vermogen

Thunder van de Warande (Waander 512 x Fonger 478), in eigendom van Familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel, kreeg als tweede hengstveulen een eerste premie uitgereikt en werd uiteindelijk ook uitgeroepen tot beste veulen van de keuring. Dit veulen vertoonde veel rastype, een goede bouw en beenwerk al mocht het achterbeen iets minder gehoekt zijn en het kruis iets langer. De stap vertoonde veel tact en de draf kon nog iets ruimer maar met een opvallend schakelend vermogen.

Sprekend hoofd

Het derde oranje lintje werd bemachtigd door merrieveulen Violet van de Warande (Menne 496 x Fonger 478), eveneens gefokt door de Familie Saey uit Sint-kruis-Winkel,. Zij heeft een sprekend hoofdje met voldoende lengte in de hals al mocht de hoofd-hals verbinding iets minder zwaar zijn. De draf vertoonde veel houding en tact. Bij de stap was het aanvankelijk wat zoeken maar bij een laatste, meer ontspannen rondje was er duidelijk voldoende tact aanwezig.

Violet van de Warande (Menne 496 x Fonger 478) Foto: Simone fotografie

Moeders uit stam 103

Opvallend was dat de drie Fonger 478-merries die met hun eerste premieveulens de ring mochten betreden, allen door de familie Saey waren gefokt uit stam 103. Twee van deze merries zijn volle zussen en de derde merrie was ook nauw verwant en afkomstig uit dezelfde moederlijn.

Door: Veronique Saey

Vorig artikelDekhengsten succesvol op tuigconcoursen
Volgend artikelFriese paarden smaakmakers showprogramma CHIO Aken 2022