Elegante Kyra Voorlopig Kroon (Jehannes 484) wint in Brickeln

De kampioenen van de keuring van Brickeln: Kyra fan 'e Herdershoeve Voorlopig Kroon (Jehannes 484 x Stendert 447) en Baukje vom Schladitzer See Ster AA (Jasper 366 x Loadewyk 431) beiden van Sebastian Schiller, Schkeuditz

Na een Ster eerste premie en promotie naar Voorlopig Kroon mocht de driejarige Kyra fan ‘e Herdershoeve (Jehannes 484 x Stendert 447) zich ook nog fokdagkampioen noemen in het Duitse Brickeln op maandag 22 augustus. Als reservekampioen kreeg ze haar zesjarige stalgenote Baukje vom Schladitzer See Ster AA (Jassper 366 x Loadewyk 431) naast zich.

De kampioensmerrie met voorbrenger Erwin Spliethof en eigenaar Sebastian Schiller

Een kleine, maar hele fijne keuring was het in Brickeln, het noorden van Duitsland. Met mooi weer mochten juryleden Sabien Zwaga, Ester Reen en Dik Brummel een kleine 20 paarden en veulens keuren. Bij de driejarigen kregen ze één merrie in de ring, maar die mochten ze wel maximaal belonen. De elegante en modern gebouwde Kyra fan ‘e Herdershoeve verdiende een eerste premie. Lichtvoetig bewoog de rastypische merrie, die gefokt is door de familie Herder uit Wijnjewoude, zich door de ring. Met een actieve stap en een goed gebruik van haar achterbeen in draf werd ze ook nog Voorlopig Kroon en algeheel kampioen.

Baukje met behang

Bij de zesjarige Stermerries kwam nog een merrie van Sebastian Schiller in de ring. Baukje vom Schladitzer See Ster AA viel op met veel behang, goede voorhand, maar mocht in de rug wat sterker. In haar beweging waardeerde ze zich op met haar sterke stap en een draf met een krachtig achterbeen en een mooi voorbeengebruik. Ze kreeg een eerste premie uitgereikt, voor verdere promotie naar Voorlopig Kroon kwam ze in bouw wat tekort, maar het lint voor het reservekampioenschap kreeg ze wel uitgereikt.

Twee maal Voorlopig Ster, één stamboekmerrie Ster

Bij de vier jaar en oudere veulenboekmerries werden twee Voorlopig Ster. Baukje M. (Epke 474 x Teunis 332) en Greetje von Brickelnfeld (Maurus 441 x Tsjerk 328) overtuigenden in bouw, Baukje stapte ook goed, maar in hun draf lieten ze een wat hoog ritme zien. ‘Na het met goed gevolg afleggen van een aanlegtest kunnen ze uiteindelijk nog definitief Ster worden’, lichtte juryvoorzitter Sabien Zwaga toe. Voor de vijfjarige Emely von Brickelnfeld (Gerben 479 x Tsjerk 328) was er ook promotie. Ze showde een edel hoofd, een tikje onderhals en een goede bouw. In haar ruime draf mocht ze wat meer door het lichaam bewegen, maar haar stap was taktmatig en actief en daarmee verdiende ze een Ster.

Tjomme en Tjara veulenkampioenen

Bij de veulens werden twee oranje rozetten uitgedeeld en daarmee waren meteen de kampioenen bij de veulens bekend. Kampioen bij de hengstveulens werd Tjomme von Brikelnfeld (Jouwe 485 x Jorn 430) van Marco en Sandra Strufe. Bij de merrieveulens was de titel voor Tjara von Winter (Omer 493 x Jouwe 485) van Susan Winter.

Klik hier voor de complete uitslag.

Vorig artikelMerrieveulen Tjilke (Markus 491) kampioen van Ternat
Volgend artikelKFPS reis Denemarken: onder de indruk bij Helgstrand (met video)