Embryo Transplantatie: genetische vooruitgang versnellen

De laatste tien jaar ziet Dr. Karin Hendriks, Europees specialist voortplanting paard, dat er steeds vaker Embryo Transplantatie (ET) wordt toegepast. Het afgelopen jaar hebben de coronaperikelen ook bijgedragen aan de toename: doordat wedstrijden zijn afgelast worden sportmerries ingezet voor ET waarbij ze, als de wedstrijden weer herstarten, meteen de sport weer in kunnen.

Sportcarrière

Embryo Transplantatie houdt in het kort in dat een jong embryo uit een donormerrie wordt gespoeld en overgezet naar een draagmerrie. Deze draagmerrie zal de dracht volbrengen en dit veulen zogen. Er zijn meerdere redenen om voor deze constructie te kiezen. De voorrang geven aan de sportcarrière van een merrie is een reden, maar ook het versnellen van de genetische vooruitgang. Er kunnen immers in één jaar meerdere nakomelingen van genetisch waardevolle merries worden geboren. Er is steeds meer kennis beschikbaar en de technieken zijn verbeterd.

Bestand tegen teleurstellingen

Karin Hendriks gaf een aantal praktische tips waar een eigenaar aan moet denken als hij of zij ET wil toepassen bij zijn of haar merrie. Wil je een eigen draagmerrie gebruiken of een draagmerrie huren? Hendriks adviseerde om vooraf contact op te nemen met de hengstenhouder om praktische zaken, zoals de beschikbaarheid van sperma van de gewenste hengst, te bespreken. Zij houdt eigenaren altijd voor dat ze bestand moeten zijn tegen teleurstellingen. Er zijn gemiddeld drie spoelingen nodig voor één levend veulen.

Synchroniseren

Als zowel de donormerrie als de draagmerrie gezond en vruchtbaar zijn verklaard, kan het proces worden opgestart. Het is essentieel dat de donormerrie en de draagmerrie (bijna) gelijk lopen in hun cyclus. Via hormonaal ingrijpen, bijvoorbeeld door hengstig te spuiten, kan de cyclus van donor- en draagmerrie op elkaar afgestemd worden. Als het embryo uit de donormerrie is gespoeld, moet deze binnen 24 uur naar de draagmerrie zijn overgezet.

Geen stress

Een aantal factoren is van invloed op de slagingskans van ET. Het hele traject voor de merries zo stressvrij mogelijk laten verlopen is belangrijk, net als de leeftijd van de merrie en het gebruik van vers/gekoeld sperma. De kosten van ET liggen ongeveer tussen de drieduizend en vijfduizend euro, afhankelijk of een eigen draagmerrie beschikbaar is of dat een draagmerrie gehuurd moet worden. Maar, zo gaf Karin Hendriks aan, de uit ET geboren veulens leveren vaak ook meer op omdat zij genetisch waardevol zijn.

Klik hier door voor de volledige video presentatie van dr. Karin Hendriks

Klik hier door voor de handout van de powerpoint presentatie

 Dr. Karin Hendriks studeerde in 2001 af aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij deed onderzoek naar voortplantingstechnieken bij het paard en promoveerde in 2018 op dat onderwerp. Hendriks is, naast Erkend Paardendierenarts, Europees specialist voortplanting paard en werkt als Clinical director paard bij ‘De Graafschap Dierenartsen’ in Vorden. Zij is eigenaar van Hendriks EQ Repro Consultancy en mede-eigenaar van Seldsum EQ Hendriks, gericht op de nieuwste moderne voortplantingstechnieken.

Vorig artikelLivestream KFPS College Tour: Hoe werkt het met Embryo Transplantatie – 18 maart
Volgend artikelBlog Ester: is Nine het laatste veulen van Nanja?