Ervaren fokker-nieuwe fokker: Leny Haytema en Jildau Hart

Leny Haytema en Jildau Hart (Foto: Wilma Reijenga)

In de serie ‘ervaren fokker-nieuwe fokker’ is in Phryso mei een gesprek tussen Leny Haytema en Jildau Hart te lezen. De twee leerden elkaar kennen via de door Leny gefokte Michiel fan Iepene Hikke (Aan 416) die in 2015 door Jildau als driejarige hengst werd gekocht. Jildau kon met al haar vragen over Friese paarden bij, inmiddels vriendin, Leny terecht.

Wens

Leny heeft in haar jonge jaren veel Friese paarden beleerd en gereden, bijvoorbeeld voor fokkers Johannes Dijkstra en Pieter Haytema. In 2005 is zij haar bedrijf Leny’s Friese paarden begonnen en heeft zij over de hele wereld Friese paarden bemiddeld. Onder de naam Fan de Iepene Hikke heeft Leny ook als fokker haar sterren verdiend met als hoogtepunt de goedkeuring van de door haar gefokte Wibout 511 (Thorben 466) in 2019. Z-dressuuramazone Jildau reed altijd KWPN-ers maar haar grote wens was een Friese hengst die zij vond in Michiel fan de Iepene Hikke.

Gunnen

In 2017 opperde Jildau dat ze er wel een goeie fokmerrie bij wilde hebben maar dat die schaars en duur waren. Toen heeft Leny haar voor een schappelijke prijs de zeventienjarige Anneke v/d Roazebosk Ster Preferent AAA (Gradus 356) gegund. ‘Ik wist dat ze bij Jildau een goed adres zou krijgen en dat zij zo een goede start kon maken met een merrie met bewezen kwaliteiten die ook nog eens hoogdrachtig was van Alke 468.’ Jildau: ‘Leny gunde het ons en misschien moet het voor het behoud van het Friese paard wel vaker zo gaan. Het is anders voor jonge mensen niet te betalen.’

Verwantschap

Dat Anneke drachtig was van een laag verwante hengst (Alke 468), zei Jildau toen nog niks, maar Leny des te meer. ‘Voor mij is laag verwantschap heel belangrijk, belangrijker dan fokwaardenlijstjes; het gaat om de gezondheid van het Friese ras. Helaas wordt er nog veel op laag verwante hengsten neergekeken. Iedereen vliegt achter Norbert 444 en Beart 411 aan.’

Vraag!

Over de vraag van Jildau hoe zij het heeft gevonden om haar wegwijs te maken in de fokkerij hoeft Leny niet lang na te denken. ‘Het moet een feestje zijn en dat is het. Ik zou het zo weer doen.’ Ze adviseert jonge mensen die de fokkerij in willen naar keuringen te gaan. ‘Probeer daar in contact te komen met fokkers die daar een paard laten keuren. Durf ze aan hun jas te trekken en stel ze vragen. Deze fokkers zijn met hun passie bezig en willen daarover graag vertellen’.