Esmeray IJbema: ‘Eigenlijk wilde ik helemaal geen Fries paard’

Esmeray IJbema - Vaya PM Friese Kampioenschappen 2020 © DigiShots

De overwinning in de B-dressuur tijdens het Fries Indoor Kampioenschap was voor Esmeray IJbema en haar vijfjarige merrie Vaya PE (Tymon 456 x Doaitsen 420) een complete verrassing. ‘We rijden nog maar heel kort samen, maar het gaat fantastisch.’ Ze bereiden zich voor op de finale van de Horses2fly KFPS Sportcompetitie op zaterdag 22 februari.

Op slag verliefd

Esmeray (16) rijdt met haar pony Z-dressuur, maar kwam door haar bonusvader Piet Faber in contact met de Friese paarden. ‘Waar mijn pony stond hebben ze allemaal KWPN-ers, dus voor mij was het logisch om met de KWPN-ers verder te gaan. De Friese paarden met al dat behang en zo lomp’, verwoordt Esmeray haar vooroordeel ruim een half jaar geleden. Piet wilde echter graag een Friese merrie en nam haar mee om paarden te bekijken. Bij de foto van Vaya liet ze al weten ‘daar niet op te gaan zitten.’ ‘Ik vond haar niet mooi’, aldus Esmeray. Echter bij de stal aangekomen zag ze de merrie onder het zadel en werd op slag verliefd. ‘Zo hoort een paard te lopen, we hadden meteen een klik toen ik haar mocht rijden. Alsof ik al jaren met haar reed.’

Werken aan ontspanning

Sinds augustus zijn Esmeray en Vaya een combinatie. ‘Ze wil heel graag werken en pakt het fantastisch op’, aldus de amazone die ter voorbereiding op de finale van de Horses2fly KFPS Sportcompetitie vooral ontspanning in het rijden brengt. ‘Veel slangenvoltes, overgangen, met lange hals rijden en ik oefen wat onderdelen uit mijn proefje. Ik wil vooral dat ze scherp aan mijn been blijft.’ Vaya is een betrouwbaar paard, maar ze heeft wel wat last van spanning. ‘Ik wil haar vooral relaxed houden’, aldus Esmeray die komend seizoen volop gaat starten met Vaya. Piet wilde eigenlijk met zijn merrie gaan fokken, maar daar ziet hij eerst nog even van af. ‘Ik mag Vaya dit jaar lekker in de sport rijden.’

Vorig artikelStalhouderij Nienoord verdient KEURMERK PAARD EN WELZIJN PLUS
Volgend artikelElias 494 maakt indruk in Gothenburg: kür op muziek 70,125% (* update)