Esther van der Bij na Z-debuut: ‘Voor mijn gevoel klopte het’

Esther van der Bij en de Ster AA-hengst Yerre van der Waterhoeve (v. Bartele 472 x Doaitsen 420) maakten dit weekend hun debuut op Z-niveau. Nog geen negen maanden geleden zijn ze begonnen in het L2, dit weekend keerde de combinatie huiswaarts met hun eerste winstpunt in het Z.

‘Ik had eigenlijk helemaal geen verwachtingen, het was voor mij meer om te kijken wat de jury van ons vindt en waar we de komende tijd aan moeten werken’, steekt de amazone van wal. ‘Maar Yerre ging zo lekker dat het mij zeker niet tegenviel, de wedstrijd ging echt niet verkeerd. Hij liep heel fijn tijdens de proef, ondanks dat het zo warm was, was hij super aan de hulpen. Daardoor kwamen we heel makkelijk door de baan heen, ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. We mochten zelfs een winstpunt mee naar huis nemen. Niet verwacht, maar wel gelukt!’

Vloeiend

Van der Bij blikt tevreden terug op de proef: ‘Ik ben heel blij met hoe vloeiend de proef ging. De oefeningen liepen goed in elkaar over en dat zorgde ervoor dat het één geheel werd. Voor mijn gevoel klopte het, dat is echt goed gelukt’, legt ze uit. ‘We kregen ook een goed gevuld protocol mee. Het is fijn om jurycommentaar te krijgen waar je echt wat mee kan en ook echt verder mee kan komen. De komende tijd gaan we hard werken aan het ritmebehoud in de travers, dat is een aandachtspuntje dat we best lastig vinden’.

Enthousiast

Van der Bij rijdt al 2,5 jaar op Friezenstal De Waterhoeve. Ze begon in het zadel van een merrie, die onlangs overleed aan de gevolgen van koliek. In oktober nam ze de teugels in handen van de 6-jarige hengst, die gefokt en in eigendom is van Gerrit Gerritsen. ‘Nadat de merrie overleed had ik geen paard meer, dus werd Yerre speciaal voor mij uit de verkoop gehaald zodat ik hem nog verder zou kunnen rijden. Ik vond hem gelijk al superleuk, maar ik had niet verwacht dat hij het zo snel op zou pakken. Hij kende de basis, maar dat was het ook wel. Terugkijkend heeft hij een hele transformatie ondergaan, ik ben heel trots op hoe enthousiast hij is en hoe hij alles oppakt’.

Getalenteerd paard

‘We zijn begonnen in het L2 en in juli mochten we ons Z-debuut maken, we zijn heel snel door de klassen heengegaan. Het is een jong paard, dus hij heeft alles moeten leren, maar hij pakt het snel op en vindt het steeds leuker. Tijdens het werken wordt hij steeds enthousiaster, wat het nog leuker maakt. Ik rijd hem tot hij het sportpredicaat heeft (red. vijf winstpunten in het Z1), daarna gaat hij de verkoop in. Dat is natuurlijk jammer, want het is een superleuk en getalenteerd paard, maar ik vind het heel leuk dat iemand anders plezier met hem gaat hebben. Mijn nieuwe uitdaging staat alweer klaar’, sluit de amazone gedreven af.

Foto: Kris Oor

Vorig artikelSucces voor Rianne Piek op menkampioenschap: ‘100% blij met Doudzen’
Volgend artikelJohan Rockx: ‘Friese paarden horen er bij op zo’n WK-selectietraject’