Evelien Spaan: ‘het meest trots op de hoge score voor de harmonie rubriek’

Evelien Spaan met Roaske út 'e Polder (Foto: Judith Broer)

Tijdens de Jong KNHS Zuid-Holland Horse Experience op 7 juli werd Evelien Spaan reservekampioen in de M1 met Roaske út ‘e Polder Ster (Bikkel 470). Maar het was niet haar prachtige score in de dressuurring waar ze het meest trots op is. Op het losrijterrein en in de ring werd er gelet op de harmonie tussen paard en ruiter. Met lovende woorden van de jury en een score van 72% eindigde ze hoog in het klassement. ‘Het voelt als een waardering dat ik met Roaske goed bezig ben.’

Meer waardering Friese paarden

Evelien is met haar Friese paard in haar pensionstal een bezienswaardigheid. ‘Het is een KWPN-stal’, zegt ze lachend. ‘Maar ze hebben ondertussen wel in de gaten dat Friese paarden ook heel goed dressuur kunnen lopen.’ Ze merkt dat de waardering voor de Friese paarden op wedstrijden ook is toegenomen. ‘Als ze de startlijst zagen dachten de meesten ‘oh, daar win ik wel van’. Maar inmiddels is het ‘shit, doen zij ook mee.’’

Roaske spiegelt

Toen Evelien na haar tijdperk met Fjorden graag dressuurwedstrijden wilde gaan rijden keek ze eerst rond naar een KWPN-er. ‘We zijn het hele land rondgereisd, maar dat was een teleurstelling. Toen heb ik toch maar rondgekeken bij Stal Galloper waar ze Friese paarden hebben, 5 minuten van huis.’ Met Roaske was het liefde op het eerste gezicht. ‘Meteen toen ik haar zag voelde ik een klik, toen ik op haar mocht rijden was ik verkocht.’ Super lief, sensibel en heel aanhankelijk, noemt Evelien haar zesjarige merrie. ‘Ze spiegelt me enorm. Als ik naar andere dingen kijk tijdens het rijden, doet zij dat ook. Ze leert me geconcentreerd te blijven.’

Doel is Roaske Sport

De 21-jarige Evelien studeert aan de universiteit in Leiden en noemt paardrijden ‘een fijne ontspanning waarbij ik alles kan loslaten. De studie en het paardrijden versterkt elkaar zo.’ Ze heeft Roaske nu anderhalf jaar en binnenkort zal ze in de M2 gaan starten. ‘Het doel is op een positieve manier zo hoog mogelijk te komen’, blikt Evelien vooruit. ‘Z1 met 5 winstpunten lijkt me prachtig. Dan is Roaske Sport.’

Vorig artikelOpnieuw topscore voor Haike 482-nakomeling in ABFP
Volgend artikel‘Education week’ zorgt voor kennis en kennissen