Evelien Spaan : ‘Roaske gooit graag de beuk erin’

Evelien en Roaske op het Alrako Dressuurkampioenschap Fries Paard. foto: Ingrid Truijens.

Na een dik jaar niet te zijn gestart in verband met de COVID-19 maatregelen waren daar ineens Evelien Spaan en haar Roaske ût ‘e Polder Ster Sport AA (Bikkel 470 x Wierd 409) die op de finaledag van het Alrako Dressuur Kampioenschap Fries Paard met een nummer 1 positie de middagproef van de klasse Z1 in gingen. ‘We zaten vol spanning de uitslagen te beluisteren en hadden wel gehoopt, maar niet echt verwacht dat ik bij de laatste 5 zou zitten’ vertelt de amazone uit Bleiswijk. ‘Ik was allang weer naar stal gerend om Roaske te vertellen dat we door waren toen mijn instructrice Marije van den Heuvel belde om te zeggen dat ik ook nog eens eerste stond!’.

Studie en Roaske

De masterstudente Bio-Pharmaceutical Sciences aan de Universiteit van Leiden ziet paardrijden als hobby en een manier om haar hoofd leeg te maken naast haar drukke opleiding. Ze is gewend om school en een eigen paard te combineren en beleeft haar prestaties in het zadel als ‘mooi meegenomen’. Ondanks de hobbymatige insteek is Evelien dagelijks op stal te vinden en wordt er wekelijks gelest om beter te worden; ‘Ik ben echt voor de lol de selectiewedstrijden van de Alrako Dressuur competitie gaan rijden maar we deden het verrassend goed met soms percentages van boven de 70%!’. Om uiteindelijk derde te worden in de finale van het kampioenschap ziet ze als een verdienste van haar vaste team van support; ‘Mijn instructrice is ook mijn beste vriendin dus het is heel leuk om dit soort ervaringen met elkaar te delen, net zoals mijn voorlezer die al mee op wedstrijd gaat sinds ik F-proefjes rijdt’ vertelt Evelien trots.

Liefde op het eerste gezicht

In eerste instantie had Evelien helemaal geen interesse in een Fries paard, want ze was op zoek naar een sportpaard en kende geen Friese sportpaarden in haar omgeving. Tot een vriendin haar op het ras attendeerde en de website van Stal Galloper werd bezocht. ‘Ik zag Roaske online en ze sprak me meteen aan, een typisch meisjes paard met haar luxe hoofdje en lange wimpers’. Eenmaal op stal bij de familie Lems bleek het liefde op het eerste gezicht en sindsdien zijn de twee aan elkaar verknocht. ‘Roaske is echt mijn paard, ze is lief en gezellig en dol op aandacht, en volgt me op de voet. Ze wil alles samen doen, wat ik ook duidelijk merk onder het zadel, ze is zo pittig en meewerkend dat ze soms op de zaken vooruit loopt’ lacht de amazone.

Diva maar ook moddermonster

De combinatie heeft geen duidelijk einddoel, er wordt echt gekeken wat Roaske geeft in de training en hoe ze dingen oppakt. Wel zijn de dames druk bezig met galopwissels en er staan al selectiewedstrijden van de KFPS Horses2fly wintercompetitie in de agenda. Daarnaast wordt er ook volop genoten tijdens strandritten. ‘Natuurlijk is rijden in slipjas een ultiem doel, maar het moet vooral ook leuk blijven. Zolang Roaske een diva kan zijn in de ring en een moddermonster in de paddock zijn we beiden happy’.

 

Vorig artikelVierjarige Frigg (Nane 492) van stamboek naar Ster en fokdagkampioen in Deens Ringsted
Volgend artikelLivestream IBOP – 21 oktober