Zaterdag 2 april kwamen de verrichtingsjury én de exterieurjury bij elkaar ter voorbereiding op het keuringsseizoen 2022. Het werd een dag van informeren en synchroniseren tussen sportaanleg en exterieur van hetzelfde paard, waarbij er aandacht was voor de relatie tussen aanlegtest en keuring.
Beweging aan de hand en sportaanleg
Wat zien we en wat vinden we ervan? Dat was één van de vragen die de juryleden kregen voorgelegd na het zien van verschillende video’s van paarden in stap, draf en galop tijdens IBOP-proeven. Bij de keuring aan de hand wordt vooral gekeken naar de randvoorwaarden waaraan een paard moet voldoen om een goed gebruiks- of sportpaard te worden: een functionele bouw, correct fundament en tact en regelmaat in de beweging.
Bij de aanlegtesten komt in de beoordeling de bruikbaarheid en de sportaanleg in beeld waarmee de aanlegtest dicht bij het gebruiksdoel van het Friese paard komt. Aan de beoordeling van de stap en draf tijdens aanlegtesten wordt daarom ook meer waarde toegekend dan aan de beoordeling van de stap en draf aan de hand. De cijfers voor stap en draf vanuit een IBOP of ABFP-test worden, mits positief, meegenomen in het keuringsresultaat en vervangen hierbij, mits de beweging aan de hand correct is, de cijfers voor stap en draf aan de hand.
Impuls én rijdbaarheid
De IBOP en ABFP-testen zijn bedoeld om op een objectieve manier vast te stellen wat de aanleg als dressuur-, men-, en/of tuigpaard is. Daarbij zal het kenmerk impuls vanaf dit seizoen impuls & rijdbaarheid gaan heten. De rijdbaarheid wil zeggen de wijze waarop het paard zich laat bewerken en de reactie die het paard geeft op de hulpen van de ruiter of de menner. Het zijn kenmerken die altijd al meegenomen werden in de beoordeling en nu ook duidelijk in de naamswijziging naar voren komen.