Fokdag, stamboekkeuring of locatiekeuring: wat gebeurt waar?

De kalender voor komende maanden stroomt vol met keuringen. Stamboek-, locatiekeuringen en fokdagen. Wat is het verschil tussen deze keuringen?

Locatiekeuring, ook voor veulens

De stamboekkeuringen en de locatiekeuringen zijn wat betreft te keuren rubrieken paarden vergelijkbaar. Dat betekent dat vb-merries voor opname in het stamboek en Sterverklaring gekeurd worden, stamboekmerries voor graadverhoging, vb-hengsten voor Sterverklaring en ruinen voor stamboekopname en Sterverklaring. Ook veulens worden aan dit rijtje toegevoegd.

Sterren en Kronen naar fokdag

Tijdens de stamboek- en locatiekeuringen zullen geen rubrieken met Ster- en Kroonmerries gekeurd worden, en ook geen enters en twenters. Die paarden komen wel aan bod op de fokdagen die allemaal al op de planning staan. De rubrieken die uitgeschreven worden bij de stamboek- en locatiekeuringen zijn ook te bewonderen op de fokdagen waarbij de paarden – jong en oud- op tal worden gezet en de jury kampioenen gaat aanwijzen.

Eerste premies naar CK

Op de Centrale Keuring (CK), dit jaar op 16 en 17 september, komt alles uit het seizoen daarvoor bij elkaar. Uit de eerste premie paarden die aangewezen zijn voor de Centrale Keuring worden op de CK de (voorlopige) Kroon- en Modelmerries aangewezen. En natuurlijk maken de beste veulens, enters, twenters en oudere paarden kans op de nationale titels.

Klik hier door voor de KFPS agenda met alle keuringen voor komend seizoen.

Vorig artikelPeter over Jeroen en Koedie : ‘Voor topsportpaarden heb je en-en nodig’
Volgend artikelRianne Sibma: ‘Oscar kon recht in je ziel kijken’