Fokker Murk de Jong houdt van paarden met pit

Jettie Kruis met Jesler fan Pier's-Hiem (Andries 415), halfzuster van Waander 512 en draagmoeder van Sweltsje fan Pier's-Hiem (Waander 512 x Weri) die Murk de Jong in het midden vast heeft. Rechts Sietske Broouwer met Weri fan Pier's-Hiem Ster Sport AAA (Wytse 462). Foto: Karin Sevink

Dit weekend ligt Phryso december op de mat waarin een interview met Murk de Jong uit Tjalleberd is opgenomen. De Jong is een trotse fokker: uit zijn ‘Fan Pier’s-hiem’ fokkerij kwamen al een stamboekhengst, Waander 512 (Loadewyk 431), en een top sportmerrie, Weri fan Pier’s-hiem Ster Sport AAA (Wytse 462), voort.

Doaitsen 420-bloed

De Pier in ‘Pier’s-hiem’ verwijst naar de vader van Murk de Jong èn naar zijn oudste zoon. Weri fan Pier’s-Hiem (Wytse 462 x Doaitsen 420) werd begin oktober door amazone Sietske Brouwer naar het K & PP kampioenschap bij de zesjarige merries gereden. Eerder legde de talentvolle merrie met Kenna Bakker in het zadel al een ABFP-test af met een superscore van 87 punten met een negen voor de draf. Murk de Jong ziet graag wat meer temperament bij Friese paarden. Hij zegt: ‘Daarom heb ik ook bewust voor Doaitsen 420 voor mijn merries gekozen. Dat zijn paarden met pit, die hebben vaak dat beetje extra dat nodig is voor de hogere dressuur. Ik heb ook wel voor hengsten als Gerben 479 en Sake 449 gekozen om het Doaitsen 420 bloed. Het stamboek is groot geworden door paarden met een braaf karakter maar voor de toekomst, en de sport, heb je voor het hogere niveau paarden met pit nodig.’

Dubbele lijnenteelt

Murk heeft zijn kennis over de Friese merriestammen aangewend voor de hengstenkeuze voor de merrie Sigrid Ster (Beart 411) die hij als driejarige aanschafte bij een handelaar. Hij koos voor Sigrid Loadewyk 432, en paste daarmee ‘dubbele’ lijntenteelt toe op stam 38 en stam 50 om sterke genen te verankeren. Uit deze combinatie werd Waander 512 goedgekeurd. Een halfzus van Waander 512  was draagmerrie voor het embryo van haar halfbroer Waander 412 en Weri waaruit dit jaar een merrieveulen werd geboren: Sweltsje fan Pier’s-hiem. Weri zelf is voor volgend jaar drachtig van Wolter 513.

Verwantschap

‘Ooit heb ik eens een advertentie gelezen waar in stond: ‘fokken is in generaties denken’. Dat is mij altijd bijgebleven. Het is belangrijk om over generaties heen te kijken om te komen waar je wilt zijn. Fokken is geen optelsom van de kwaliteiten van de hengst en de merrie. Je kunt wel een idee hebben, maar het is altijd afwachten wat eruit komt. Verbeteren gaat in kleine stapjes en je moet als fokker aan je eigen principes vasthouden,’ is De Jong van mening. Hij was al vroeg met verwantschap bezig: ‘Inteelt is maar een cijfertje voor één paard. Verwantschap zegt veel meer over de hele populatie. Je ziet dat het verwantschapspercentage alleen maar toeneemt, dat is wel zorgelijk. Het is als stamboek best lastig om daar iets aan te doen omdat de meeste fokkers op de korte termijn denken. Er zijn nu ook wel mogelijkheden om onverwant te fokken, maar dat moet in de toekomst ook een optie zijn,’ besluit De Jong.

 

Vorig artikelEerste bezichtiging dag 3: livestream – woensdag 1 december
Volgend artikelChaline en Bieke doen goede zaken in Udenhout