Fotograaf Liselotte Schuppers: ‘Dankzij Friese paarden kan ik de kalmte in mezelf voelen’

Fotograaf is ze, al 20 jaar. En mentor aan de foto academie in Amsterdam. Liselotte Schuppers fotografeert mode voor exclusieve bladen en maakte drie jaar geleden een uitstapje naar Friese paarden. ‘De energie, de kracht en de emotie van het Friese paard fascineert me’, verklaart ze haar bijzondere, kunstzinnige foto’s. ‘Mijn foto’s van Friese paarden worden zo een soort barokke schilderijen van een oude meester.’

Prestigieuze prijs

Haar serie foto’s van Friese paarden (‘beyond horses’ heeft ze het genoemd) bezorgde haar de titel Nature Photographer of the Year 2021, een prestigieuze prijs van het IPA, International Photography Awards. ‘Er waren 14.000 inzendingen uit 210 verschillende landen’, vertelt ze nog helemaal verbaasd over de waardering die haar naast erkenning en een trofee ook 1000 dollar opleverde.
Ze zette Limited Edition op de foto, de inmiddels naar het buitenland vertrokken Johnny Cash en ook stamboekhengst Jehannes 484 verscheen voor haar lens. ‘Als zo’n paard op me afstapt raak ik al in vervoering. Zoveel schoonheid. Er is een wereld voor me opengegaan.’ Gewoon paarden op de foto zetten is aan Liselotte niet besteed, maar het Friese paard maakt het beste in haar los. ‘Daar voel ik een verbintenis mee’, aldus Liselotte die ook een tikkeltje angst voor paarden heeft. ‘Maar niet bij de Friese paarden, ook hengsten geven me meteen een gevoel dat het oké is. Sinds ik met de Friese paarden werk kan ik de kalmte in mezelf voelen.’

Opnames duren de hele dag

Een sessie met Liselotte en haar camera kan wel een dag duren. Ze stalt een studio uit, met lampen en doeken en laat het paard het liefst los bewegen. ‘Friese paarden zijn netjes opgevoed’, zegt de 44-jarige lachend en dan weer heel bevlogen. ‘Het is onbeschrijflijk hoe bijzonder ik het Friese paard vind en ik heb ze op deze manier op mijn eigen wijze in beeld proberen te brengen. Dat zwarte, dat emotionele, dat geweld voor mijn camera; het zijn filmpaarden waar je van droomt, adembenemend.’

Vorig artikelBlog 7 CO: Marten fan Starking ingecheckt
Volgend artikelHengstenkeuring & Friesian Proms 2022 : Alles wat je moet weten over het bestellen van tickets!