Friese paarden kunnen inschrijven voor het selectietraject WK jonge dressuurpaarden 2021

Arena Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots

Getalenteerde jonge Friese paarden, van 5, 6 en 7 jaar, worden opgeroepen zich aan te melden voor het selectietraject naar het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden dat de FEI/WBFSH organiseert. Het is voor de eerste keer dat Friese paarden in aanmerking komen voor het WK jonge dressuurpaarden en daarmee een bijzondere kans om jonge Friese paarden in de kijker te rijden.

Selectiemomenten 20 en 27 april

Met het lidmaatschap van de WBFSH in oktober 2020 mogen ook Friese paarden zich inschrijven voor internationale dressuurwedstrijden. Het WK voor jonge dressuurpaarden, de FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses, zal plaatsvinden tussen 25 en 29 augustus 2021 in het Duitse Verden. Het KNHS maakt komende zomer een selectie om deelnemers vanuit Nederland af te vaardigen naar dit wereldkampioenschap. Stap 1 in deze uitgebreide selectieprocedure is de aanmelding voor het observatiemoment op dinsdag 20 en 27 april in Ermelo. Hier zullen de combinaties de aanlegtest (Preliminary Dressage Test) van het FEI rijden en beoordeeld worden door de selectiecommissie WK jonge dressuurpaarden.

De eisen voor deze selectie zijn onder andere dat de ruiter lid is het van KNHS en een startpas bezit. Daarnaast wordt het volgende niveau (per 1 april) als voorwaarde gesteld:
* 5-jarigen: L2 + 10 /M startgerechtigd
* 6-jarigen: M2 +10 / Z startgerechtigd
* 7-jarigen: ZZ-Zwaar startgerechtigd

De inschrijving zal begin april opengaan.

Elias 494

Er was overigens al eerder een Fries paard dat zich probeerde te kwalificeren voor het WK jonge dressuurpaarden. In 2016 deed ook Elias 494, toen nog Djorn van de Demrostables, mee aan het selectietraject. De toen 7-jarige hengst schopte het met Marc Peter Spahn tussen de warmbloeden tot de 12 beste van Nederland. Afvaardiging naar het WK was toen niet aan de orde omdat het Friese paard toen die erkenning van de WBFSH nog niet had.

Klik hier door voor de selectie bepalingen 

Klik hier door voor een overzicht van het complete selectietraject

 

Vorig artikelBlog Ester: het verlossende woord over Nanja, en wat nu?
Volgend artikelFokker Bruggeling: ‘Fan it Waad’ lijn opgebouwd uit bewezen bloed