Friese tuigpaarden in de startblokken

Augustinus Hoekstra met GPD Ward (Thorben 466) en GPD Aron (Jouwe 485) Foto: Johanna Faber

Zaterdag 10 juli stond binnen de aangespannen sport de Oefendag in Tolbert op het programma. Een dag, georganiseerd door de nieuwe Stichting Aangespannen Sport (SAS), waarbij rijders en juryleden de kans kregen te oefenen met hun paarden of bijgeschoold te worden. Zowel tuigpaarden, Friese paarden alsook Hackneys waren, hoewel niet in grote getale, aanwezig.

Bijscholing

Onder begeleiding van Henk Lassche, vanuit de technische commissie van de SAS, werden de juryleden bijgepraat over de reglementen en konden de juryleden na de middag in de praktijk oefenen. De rubrieken met Friese tuigpaarden waren voldoende bezet om een echte rangschikking te kunnen bewerkstelligen. Niet alleen de rijders en hun paarden moesten nog even wennen na 1,5 jaar ‘stilstaan’, ook juryleden moesten hier en daar nog wel even hun draai weer vinden. Het iets te vlot een rangschikking maken terwijl er nog enkele combinaties niet eens de kans had gekregen zich op de andere hand te laten zien, was daar een mooi voorbeeld van.

Jelle van der Weide met Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397)

Goed voor elkaar

Jelle van der Weide had in de eerste enkelspanrubriek met zijn eigen merrie Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397) het meeste succes en werd bovenaan gezet na het overrijden. Leslie Agricola volgde met Feitse G.L. (Aan 416). In de tweede groep was Jelle van der Weide wederom sterk in de kopgroep aanwezig, maar nu met debutante Maeije Blomke fan Stal Redia (Jisse 433). Echter was het toch GPD Ward (v. Thorben 466) met Augustinus Hoekstra die de sterke gangen net ietsje langer kon volhouden en deze rubriek won. Ook in de tweespanrubriek eindigde Augustinus Hoekstra met GPD Ward en GPD Aron (Jouwe 485) bovenaan.

Rijvaardigheidsbewijs

Deze oefendag was ook de uitgesproken kans om nieuwe toetreders tot de aangespannen sport de kans te geven het rijvaardigheidsexamen te laten verrijden. Een examen met een stukje theorie en daarna de praktijk. Acht deelnemers geslaagden allemaal met vlag en wimpel. Binnen de Friezenrijders maken we nu kennis met de geslaagde Koenraad Zijlstra die met Jan Eppinga uit Ureterp meekwam en daarnaast Kristien Punt die Thoran van de Noeste Hoeve (Tsjalle 454) van Pieter Okkema uit Witmarsum rondstuurde.

Koenraad Zijlstra haalde zijn rijvaardigheidsbewijs (Foto: Johanna Faber).
Vorig artikelFries kampioen B-dressuur: ‘Ik ken Evelyn P (Nane 492) al vanaf dat ze veulen is’
Volgend artikelSubtop | Eise 489 Grand Prix-geklasseerd