Friese tuigpaarden tweemaal in actie

De 14-jarige Jelte Hoekstra won met GPD Aron. Naast hem vader Augustinus Hoekstra. (Foto: Johanna Faber)

In het weekend van 21/22 augustus weekend kwamen de noordelijke tuigpaardrijders in actie in een aantal rubrieken op de fokdag van fokvereniging It Fryske Hynder in Harich. In regio zuid werd op het RAD-gala in Tilburg door een aantal rijders een open klasse verzorgd.

In topvorm

GPD Ward (Thorben 466) van Stal fan de Fiifhoeke uit Sibrandaburen is al enkele weken in de ‘winning mood’ en bevestigde dat zaterdag in Harich opnieuw. Ward pakte de winst in de limietklasse door zijn ruime bewegingen. Juryleden Siebren Kalsbeek en Harko Naber vonden de prestaties van Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi aan de leidsels ook zeer aansprekend, maar constateerden dat Ward nog net ietsje ruimer rond ging. Wiesje van der Woude pakt bijzonder sterk een derde plaats met Durk (Tsjalle 454). Best knap, te bedenken dat dit slechts hun tweede wedstrijd samen was. Modelmerrie Susanne (Norbert 444) met Hendrik Eppinga aan de leidsels is beslist een talentvolle merrie voor tuig. Ze is verheven, hoog in front en toont veel actie en kracht in haar beweging. Ze mocht mee overkampen maar kwam daarin niet meer in balans en eindigde daarmee op een vierde plaats.

Sven B. (Wimer 461) en Sybren Minkema (Foto: Johanna Faber)

Expressief voorbeengebruik

De open klasse met een zestal sterke paarden mondde uit in een finale met een drietal koppaarden. ‘De nummers één en twee vonden wij erg aan elkaar gewaagd’, zo liet de jury weten. Sven B. (Wimer 461) in handen van Sybren Minkema kwam bovenaan. De hengst was gretig en showde zich bijna met iets teveel voorbeengebruik. Af en toe kwam hij daardoor in de achterhand niet goed mee, maar over de gehele linie bleef hij met veel front en expressie gaan en won. Feitse G.L. (Aan 416) met Leslie Agricola bleek de grootste uitdager. Feitse kende een sterke en stabielere wedstrijd maar is iets minder spectaculair in het voorbeengebruik, aldus de jury. Jelle van der Weide reed met Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397) opnieuw een sterke en nette wedstrijd en eindige keurig op de derde stek.

Authentiek gerij weer mee

Voor het eerst sinds twee jaar kwamen de sjezen en Friese kostuums weer uit de kast. Fokvereniging It Fryske Hynder sluit haar fokdag jaarlijks traditiegetrouw af met een tweespanrubriek voor de sjees. In samenwerking met leden van Vereniging Het Friese Tuigpaard kon dat ook dit jaar en streden een vijftal spannen voor de hoogste plek. Ook hier was Augustinus Hoekstra met GPD Ward en GPD Aron (Jouwe 485) de betere. Het span liep met front en ruimte netjes rond. Wederom wist Jelle van der Kooi dichtbij de hoogste positie te komen. Zijn nieuwe span bestaande uit Tjitte VDK naast nieuweling Fryso VDK (Nane 492) groeit elke week een beetje meer. Verdienstelijk derde werd Jan Eppinga uit Ureterp die, vergezeld door dochter Marieke Okkema-Eppinga glunderend zijn paarden Durk en Wietse (Thorben 466) voor de eerste keer voor de sjees uitbracht.

Jildou Hoekman (10 jr) won de stijlprijs. Ze reed Tjitte VDK voor het eerst, maar wel samen met haar moeder Ria Hettinga. (Foto: Johanna Faber)

Trotse families

Als de animo voor de aangespannen sport onder de jeugdigen blijft borrelen zoals het afgelopen weekend deed dan zit het voor de toekomst wel goed. Een prachtige jeugdrubriek voor jongeren tot en met zestien jaar sierde het middagprogramma van de fokdag. De 14-jarige Jelte Hoekstra won deze rubriek met GPD Aron. Vader Augustinus Hoekstra begeleide hem, maar hoefde niet veel te doen. Jelte redde zich zelf prima. Ook broer en zus Ymte en Ela Okkema zaten in de finale met opa’s paarden Durk en Wietse en tot slot mocht ook de 16-jarige Anna Gretha Atsma samen met opa Frits de Jong in de finale meerijden met Marcus (Mewes 438). De stijlprijs ging verdienstelijk naar Jildou Hoekman (10 jr) die samen met moeder Ria Hettinga voor het eerst achter Tjitte VDK zat.

Tooske aan kop

In regio zuid werd een open klasse verreden in Tilburg. De merrie Tooske R. (stamboeknaam Tooske van Diphoorn), een dochter van Alke 468 werd verdienstelijk door Dort Jan Raaijmakers naar de koppositie gereden. De gretige merrie heeft mooie tuigtypische manieren en is ruim in beweging. Emiel van de Weijer werd tweede met Weike fan ‘e Hynsteblom (v. Beart 411) en Piet van Kempen sloot aan met Diamant Tr van de Sprong (v. Andries 415). Silvia van Dongen-Bastiaansen werd vierde met de debuterende merrie Kaatje fan de Groenesteegh (v. Uldrik 457).

Vorig artikelEerste plaats voor Bennie en Tizian bij subtop Tolbert: ‘zitten en sturen’
Volgend artikelZweedse toertocht van 1572 kilometer met Friese paarden