Friese tuigpaarden weer van start

Eise 489 maakt indruk op tuigwedstrijd in Tolbert (Foto: Johanna Faber)

Nadat vorige week op de fokdag in Schijndel de eerste rubriek voor Friese tuigpaarden weer werd verreden, kon afgelopen weekend ook in regio noord weer worden gestart. Nog zeker niet op volle sterkte, maar de eerste meters zijn weer gemaakt. Ook qua vorm en prestatie is dit een goed startpunt om verder te bouwen.

Eise 489 supersterk

De ereklasse werd met overmacht gewonnen door toptuigpaard Eise 489 (Maurits 437) gereden door Jelmer Chardon. De hengst leek een tuigpauze van een jaar niet te deren en showde zich oppermachtig. De hengst heeft ontzettend veel ruimte en souplesse in zijn beweging en had vrijwel geen moeite zijn balans hierin te houden. Feitse G.L. (Aan 416) met Leslie Agricola en Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397) met Jelle van der Weide hadden hier het nakijken.

Goede kopgroep

De limietklasse was het sterkst bezet en had in GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra een goede winnaar. Ward heeft veel tuigpotentie, loopt met een goed front en heeft een sterk voorbeengebruik. Hij kreeg grote concurrentie van Jelmer Chardon met Thirsa fan Jentje’s Pleats (Michiel 442) en Maeije Blomke fan Stal Redia (Jisse 433) met Jelle van der Weide. Deze drie reden over, maar de hengst wist de beide merries achter zich te houden door vooral zijn ruimere bewegingen. Uiteindelijk liep Maeije Blomke wat stabieler en eindigde nog voor Thirsa in de einduitslag.

Damesklasse

In de damesklasse bleek Feitse G.L. met Leslie Agricola het meest complete paard te zijn. Alles klopte hier, aldus de jury. Noemenswaardig is zeker ook de sterk opkomende Tjitte VDK (Andries 415) van Jelle van der Kooi en hier gereden door zijn vrouw Mechteld van der Kooi. In de achterhand mag hij nog ietsje sterker. Iets timide maar zeker ook een combinatie die verder kan komen is Vera Gorter met Mark fan Bokkum (Tjalbert 460) wat hier op een derde plek eindigde.

Sterker worden in achterhand

De young riders rubriek werd een overwinning voor Jelle van der Weide met Jilkjen van de Weidhoeve, die met name scoorde op stelling en houding. Mark fan Bokkum, in deze rubriek gereden door Aylin Frankena pakte netjes een tweede stek vanwege zijn aansprekende front. In de achterhand zou de jury hem graag nog wat sterker willen zien. Ditzelfde geldt ook voor de als derde geplaatste Heuker BV’s Willem (Hette 481) met Marcel Heuker. Deze hengst viel wel op met zijn sterke voorbeengebruik.
De rubriek tweespannen verviel in Tolbert vanwege het inmiddels opgekomen onweer.

Vorig artikelIBOP Duitsland: AAA score voor Tizsa Stella f. Aurum Ster Sport (Reinder 452)
Volgend artikelExcellent dravende Isann (Julius 486) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Duitse Papenburg