Gaitlynn Jede (Bartele 472) verdient een eerste premie bij SD Stables

De familie Schoo (links) met hun eerste premie Stermerrie Gaitlynn Jede (Bartele 472) en het team van SD Stables Foto: Ingrid Truijens

Op de locatiekeuring bij SD Stables op 11 juni vlogen de Sterren door de baan. Maar liefst zeven van de tien aangeboden merries gingen als Ster naar huis. ‘Wat een genot om hier te keuren,’ zei jury Sabien Zwaga.

Alle Sterren van de locatiekeuring op vrijdag 11 juni bij SD Stables

Looks en beweging

Gaitlynn Jede (Bartele 472 x Dries 421) heeft het allemaal; het totaalpakket van ‘looks’ en uitmuntende beweging leverde de driejarige merrie een eerste premie op. Gaitlynn werd door Marcel en Jacqueline Schoo van Stal Jede in Vledder gefokt uit een halfzus van Tymon 456.

Goede komaf

De familie Van Nuys liet meerdere fokproducten keuringsklaar maken door Stan Derksen en Demi van Nuys. Famke van de Demro stables (Alwin 469 x Beart 411), in eigendom van S. Ebben, stapte wat afgepast maar maakte dat goed door met veel afdruk en schakelend vermogen te draven. De vierjarige Famke, afkomstig uit de subliem fokkende Fan Fjildsicht-lijn, werd Ster met een tweede premie. De driejarige Hannah van de Demro stables (Jehannes 484 x Jorn 430) is ook van goede komaf: haar moeder is een halfzus van Elias 494. De moderne Hannah beschikt over droog beenwerk, taktmatige stap en mooi opwaartse draf. Nog een Jehannes 484-dochter kreeg een rood lint: Ialda van de Demro stables, uit Tjalda fan Lutke Peinjum Model Sport Preferent Prestatie (Fabe 348), een halfzus van Beart 411, mocht meer jeugduitstraling hebben en meer ruggebruik tonen maar overtuigde de juryleden in stap en draf.

Compenseren

Dakota du Piroy (Hessel 480 x Anders 451) bewoog met veel zweefmoment door de baan. Haar sterke bovenlijn en goede kruisligging droegen bij aan haar Ster tweede premie. Sabien Zwaga noemde Hanneke van de Spekebeemden (Eise 489 x Sjaard 320) ‘een merrie van uitersten’: ze mocht meer rasuitstraling hebben maar heeft wel keihard beenwerk. De merrie stapte iets kort maar draafde daarentegen met veel techniek en balans. De sterke punten compenseerden de minpunten.

Preferent

Stan Derksen zag zijn eigen Guusje fan stal bellefleur (Menne 496) met een snel achterbeen naar een tweede premie draven. De familie Derksen fokte Guusje uit Ditske II D. Ster (Maurits 437). Ditske kreeg in totaal vier nakomelingen, waarvan Guusje de jongste is. Met de Sterverklaring van Guusje zijn alle vier nakomelingen van Ditske Ster en Ditske dus Preferent.