Gegniffel

Wist u dat ruim 10% van de paarden met een startpas bij het KNHS een Fries paard is? Ons paard is in de basissport een belangrijke, vaste waarde geworden en die rol lijkt komende jaren verder uit te groeien. Vanuit Friesland, waar het natuurlijk al langer bekend was dat je met een zwarte parel prachtig kunt schitteren in de dressuurring, is deze trend inmiddels in heel Nederland waar te nemen. De route vervolgt gestaag door Europa en andere werelddelen. Het is een proces van een lange adem, van jaren. Het draait om het wegnemen van vooroordelen en van pioniers die volhardend hun missie voortzetten omdat ze een diepgewortelde overtuiging hebben dat hun Friese paard een fijn sportpaard is.
Velen van ons hebben de verandering meegemaakt. Eerder het gegniffel wanneer je de dressuurring inging met je Friese paard. Het gegniffel heeft plaatsgemaakt voor waardering, ja zelfs voor bewondering. Hoe heeft dat kleine gesloten stamboek het voor elkaar gekregen in enkele tientallen jaren dat paard zo te hervormen tot een sportpaard? Een paard dat helemaal is aangepast aan de eisen van deze tijd en de wensen van de huidige paardeneigenaren. Een fijn stukje mennen, een bosrit op zondagmorgen en ja, ook een wedstrijd in de dressuur rijden kan, van B tot en met Grand Prix, zelfs internationaal. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het is eigenlijk best wel zoeken naar redenen om niet zo’n Fries paard aan te schaffen.
Dit ‘zendelingenwerk’ is nog niet klaar, nog lang niet. Maar een dank voor onze boegbeelden is op zijn plaats. Zij hebben de afgelopen jaren de rode loper uitgerold voor meer Friese paarden in de sport. Zij hebben zich in de spotlight gereden en daarmee onbetaalbare reclame gemaakt voor ons paard. Ik kan hier onmogelijk al hun namen noemen, het zijn er (gelukkig) heel veel en ik wil zeker niemand vergeten. U weet wie het zijn. Hun voortrekkersrol, in binnen- en buitenland, is van onschatbare waarde voor ons Friese paard. De erkenning van het WBFSH, waarvoor het KFPS wel 15 jaar heeft gelobbyd, helpt. Dat merken we en dat zult u in deze Phryso tussen de regels door lezen.

We zijn dankbaar en trots op al die pioniers die zijn blijven geloven in het sporttalent van het Friese paard en die ook nu nog volop tijd, geld en energie investeren in de overtuiging dat het paard uiteindelijk zichzelf verkoopt. Want dat doet ze. Niet alleen met haar fraaie, koninklijke uiterlijk, haar vele behang en haar unieke betrouwbare, eerlijke karakter, maar vooral ook omdat je al rijdend en mennend zelf het sporttalent en de werkwilligheid ervaart. Daar kan niemand (gniffelend of niet) meer omheen.

Detlef Elling
Interim-voorzitter KFPS

Vorig artikelInteresse nieuwe KFPS leden voor fokkerij én sport
Volgend artikelHengst of merrie?