Genieten: Anne Okkema’s tiental voor de wagen (met video)

Foto: Johanna Faber

Age Okkema daagde collega-hengstenhouders uit zoveel mogelijk dekhengsten voor de wagen te zetten, nadat hij zelf vijf KFPS dekhengsten uit zijn stal inspande. Meestermenner Anne Okkema uit Britswerd ging maar al te graag op deze challenge in.

Van acht naar tien hengsten

Op Goede Vrijdag slaagde hij er al in een achttal goedgekeurde hengsten voor zijn wagen te spannen. Michiel 442 was hierin echter de enige KFPS goedgekeurde hengst, de overige hengsten zijn goedgekeurd bij andere stamboeken. Nu deed Anne Okkema het opnieuw, met maar liefst tien Friese paarden in zijn aanspanning.

Goede verkooppaarden

Anne zou Anne niet zijn als hij het ook niet eens probeerde met een goed stel Friese hengsten. ‘Ik heb afgelopen week een paar keer wat gereden met verschillende paarden hier van stal. Gewoon om even te kijken welk paard het beste naast wie kon staan. Het was even puzzelen maar het lukte goed’, zegt de menner tevreden. Leider Michiel 442, het rechter voorpaard, is de belangrijkste schakel in het langspan.

Betrouwbare topper Michiel 442

Michiel 442 vervult deze functie met verve en blijft altijd kalm. Naast hem zijn zoon Rudmer, de overige acht Friese hengsten staan allemaal bij Okkema op stal, voor de verkoop. Het merendeel zijn paarden van 4, 5 of 6 jaar. Allemaal zijn ze goed beleerd voor de wagen en worden ze door de dames van Stal Okkema ook onder het zadel gereden. Anne Okkema en het tiental Friese paarden liepen heel sierlijk en beheerst een mooi blokje om. ‘Het liep super, dit is een leuke challenge. Ik ben er trots op dat het gelukt is.’

De tien paarden, van links naar rechts, van achter naar voor:

Codor (Jerke 434)
Tjibbe (Aan 416)
Thies (Michiel 442)
Vriez (Epke 474)
Beinte (Norbert 444)
Wonne (Onne 376)
Albert (Jasper 366)
Zeger (Gerben 479)
Rudmer (Michiel 442)
Michiel 442 (Tsjerk 328)

Tekst: Johanna Faber