Geslaagde eerste fokdag van It Fryske Hynder in Harich

Janke L.W. (Jehannes 484 x Gjalt 426) van de familie Ludema: ‘Merrie met veel statuur en een gruwelijk goede draf,' aldus Sabien Zwaga (Foto: Johanna Faber)

Twee van de drie rubrieken driejarige merries van de eerste fokdag van fokvereniging It Fryske Hynder in Harich op donderdag 25 augustus werden aangevoerd door een sterke eerste premie merrie. Zij mogen zich samen met de vier geselecteerde veulens, twee merries en twee hengstjes, zaterdag 27 augustus melden voor de kampioenskeuring.

Mooie koppaarden

Juryvoorzitter Sabien Zwaga zag bij de driejarige merries mooie koppaarden op de eerste dag van de twee fokdagen van It Fryske Hynder in Harich. In de eerste groep viel Janke L.W. (Jehannes 484 x Gjalt 426) van de familie Ludema uit Witmarsum direct op: ‘Merrie met veel statuur en een gruwelijk goede draf. Haar stap miste door spanning aanvankelijk takt, maar dat werd al rondstappend in de groep steeds beter.’  Janke, die als veulen al kampioen was in Blauwhuis, kreeg een eerste premie net als de in de tweede groep als eerste geplaatste Lyske fan’e Ridderdijk (Omer 493 x Eibert 419) van Tiemon en Annie Duiven-Lettinga. De royaal ontwikkelde Lyske heeft mede door haar sierlijke hoofdje veel uitstraling en ze stapte ruim en goed door het lichaam. Janke en Lyske komen zaterdag terug voor de kampioenskeuring.

Uitnodigingen CK

De vierjarige Grietje Geertje Fan Lyts Grons Ster (Jehannes 484 x Tsjalke 397) van mw. J. Boonstra-Hijlkema kreeg een uitnodiging voor de Centrale Keuring. De robuuste Grietje Geertje heeft door haar fraaie behang veel rasuitstraling, stapte prima en draafde met veel balans. De zevenjarige Wobke Ster A (Fonger 478 x Andries 415) mag ook haar vlotte stap en mooie voorbeengebruik in september nog een keer laten zien in Harich. Griet fan Dijkmaniastate Ster Sport AAA (Beart 411 x Folkert 353) van Douwe Dijkman bewees aan de hand haar AAA-status waarmee de twaalfjarige goed bewaarde merrie ook een CK-uitnodiging verdiende.

‘Uitzonderlijk goede’ hengstveulens

De hengstveulens waren volgens jurylid Willem Sonnema ‘van uitzonderlijk goede kwaliteit’. Maar liefst acht hengstveulens gingen naar huis met een eerste premie. Eén van de favorieten van de juryleden, naast Sonnema nog Johan van der Velde, was catalogus nummer 1 Verne Krekt in Bytsje Oars (Wolter 513 x Pier 448). Het eerste premie hengstveulen stond op de nominatie voor een aanwijzing voor de kampioenskeuring op zaterdag, echter bleek dat fokker Sabina Feenstra het veulen verkocht had aan de familie Vos die geen lid is van de fokvereniging. De twee plekjes in de kampioensring gingen vervolgens naar Tjalf Ane Ruijg fan Waadsicht (Teun 505 x Beart 411) van fokker Wolfswinkel en Take HB (Fonger 478 x Norbert 444) van Kl. Hoekstra. ‘Beide luxe veulens,’ aldus Sonnema,’waarbij de één iets beter stapte en de ander iets beter draafde, maar beide zeer aansprekende hengstjes.’

Nette merrieveulens

Manuel Gasseling omschrijft de kwaliteit bij de merrieveulens als ‘netjes’ met vijf eerste premies. Het publiek ziet zaterdag Veralien G.H. (Jehannes 484 x Jasper 366) van de familie Galema en Tara v. Trainingsstal Dijkstra (Tymen 503 x Markus 491) van Christina Dijkstra terug. ‘Veralien behaalde het beste cijfer op de draf, met veel lenigheid en mooi in balans. Tara sprong eruit door haar fraaie bouw en rastype,’ omschrijft Gasseling.

Klik hier voor de volledige uitslag 

 

 

 

Vorig artikelLivestream IBOP – vrijdag 26 augustus – start 8.30 uur
Volgend artikelKeuren in Noord Amerika: 11-jarige Jinte Ster (Uldrik 457) kampioen in Canada