Grevinne fan Lutke Peinjum: Edelvrouw wordt Kroonjuweel

Grevinne fan Lutke Peinjum Ster Preferent Prestatie (Ulke 338) met hengstveulen Tetse fan Bloemhof (Tsjalle 454) inmiddels Ster Sport (Foto: Johanna Faber)

Kroonjuweel Grevinne fan Lutke Peinjum Ster Preferent Prestatie (Ulke 338 x Melle 311) is niet alleen dubbel Preferent maar ook dubbel Prestatiemoeder. Freddy Bloemhof: ‘Grevinne had alles wat ik wilde in een merrie.’

Indrukwekkend

Elke fokker van Friese paarden droomt van een merrie uit een fokzekere lijn die mooi is om te zien, sterk kan bewegen, vruchtbaar is en succesvolle nakomelingen op de wereld zet. Er zijn maar weinig merries die al deze kwaliteiten kunnen afvinken. Grevinne fan Lutke Peinjum is er zo eentje. Grevinne werd op 29 maart 2002 geboren bij Nanne Osinga in Pingjum. Ze stamt uit de indrukwekkende en fokzekere Namke-lijn uit stam 50. In Phryso maart wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit unieke Kroonjuweel.

Stamboekzoon

Freddy Bloemhof zag Grevinne als driejarige Stermerrie bij fokker Osinga. Hij weet het nog goed: ‘Ze lieten haar lopen in de bak en ik zag meteen dat Grevinne alles had wat ik wilde in een merrie. Ze was helemaal mijn smaak. Ze had een sterke bovenlijn, een lang voorbeen en aan krachtig achterbeen. Ze was rank, goed gebouwd en toen al flink aan de maat’. Door een blessure is een verdere keuringscarrière voor de Ulke 338-dochter niet weggelegd. Als fokmerrie ‘presteert’ ze des te beter. Het eerste Beart 411-hengstveulen dat bij Bloemhof wordt geboren, werd later goedgekeurd als Tjalbert 460. Grevinne bleek zeer vruchtbaar en bracht vanaf 2006 bij Bloemhof elk jaar een veulen, in totaal veertien stuks. Grevinne werd op basis van de verrichtingen van haar zonen en dochters in de keuringsbaan niet alleen dubbel Preferent, tien nakomelingen werden Ster, ze werd ook dubbel Prestatiemoeder.

Kampioen

Dochter Bente fan Bloemhof Ster (Jehannes 484) was in 2017 kampioen van de enters op de Centrale Keuring en reserve Jeugdkampioen. Als driejarige werd ze met een eerste premie in het stamboek opgenomen. Voor de komende voorrijdagen is Ilja fan Bloemhof Ster (Jurre 495) aangewezen. De jonge hengst staat bij Jelmer Chardon om beleerd te worden. ‘Ilja lijkt heel goed, maar hij moet zich natuurlijk nog bewijzen. Ik heb destijds niet voor Jurre 495 gekozen omdat hij de kampioen van de Hengstenkeuring was, maar omdat ik dacht dat hij goed bij Grevinne zou passen. Met Jurre 495 combineer ik de lijnen van Osinga en Leijendekker, daar moet wel iets goed uit komen,’ meent Bloemhof.

Alternatieve route

Niet alle nakomelingen van Grevinne zijn keuringspaarden. Dochter Mare fan Bloemhof (Jerke 434) is volgens Freddy ‘een plaatje om te zien’ met een super karakter: ‘Op de keuring kende ik haar niet terug, ze was erg zenuwachtig, op het angstige af. Ze kreeg toen geen premie.’ Freddy koos voor Mare voor een alternatieve route: de merrie legde een IBOP proef af van 77 punten en werd aansluitend, mede door de positieve IBOP-uitslag, Ster met een tweede premie. Onder het zadel is Mare Z-startgerechtigd, het sportpredicaat ligt binnen bereik. Voor Grevinne zou dat de zesde nakomeling met het Sportpredicaat zijn.

Tijd vooruit

Grevinne overleed in 2019 aan de gevolgen van een darmbloeding, ze is zeventien jaar oud geworden. Bloemhof: ‘Ze was heel eenkennig en eigenzinnig in de omgang, maar ik kon met haar lezen en schrijven. Grevinne was een merrie met karakter en wat betreft bouw en luxe haar tijd ver vooruit. Grevinne, gravin, heeft haar naam als ‘edelvrouw’ voor ons meer dan waargemaakt.’

Vorig artikelOnline proeven tellen mee voor Sportpredicaat
Volgend artikelEen gezond veulen, maar dan mag hij niet drinken bij de merrie….