Hengst met ’te lang voorbeen’ behandeld met acupunctuur

Foto: Digishots

Dierenarts Rodinde Hoogenraad heeft zich gespecialiseerd in manuele therapie en acupunctuur voor  paarden. Zij werd gebeld door een eigenaar van een 2,5 jarige Friese hengst. Rodinde Hoogenraad vertelt: ‘De eigenaar meldde dat ‘voorbeen van de hengst plotseling te lang’ leek. Het dier kon het been niet meer normaal op de grond zetten en kon er niet meer op staan. Het probleem was twee maanden daarvoor van het ene op het andere moment ontstaan maar de eigenaar wist niet hoe. Mogelijk had de hengst een klap gehad of was het met spelen gebeurd. Van de eigen dierenarts had hij al medicatie en pijnstillers gekregen. Dat maakte niet veel verschil en om die reden wilde de eigenaar behandeling met acupunctuur proberen’.

Opheffen blokkades

Toen zij het paard zag, werd duidelijk dat het een geval betrof van verlamming van de zenuw die de schouderspieren en de beweging van het voorbeen aanstuurt: ‘Ook de spieren op het schouderblad waren al deels weggevallen. Hoewel we volgens de reguliere diergeneeskunde niet veel mogelijkheden hebben om een dergelijke zenuwaandoening te behandelen naast rust en passieve oefeningen (fysiotherapie), heb ik met behulp van acupunctuur al meermaals resultaat kunnen boeken’. Volgens de theorie van de acupunctuur lopen er door het lichaam meridianen met daarop acupunctuur punten. Door deze meridianen loopt vitale levensenergie. Wanneer er een probleem ontstaat, is de doorstroming van deze energie verstoord. Door punten op deze meridianen aan te prikken, kan energie weer vrij gaan stromen en worden blokkades opgeheven.

Behandeling

Een week na de eerste behandeling is de jonge hengst teruggekomen naar de praktijk van Rodinde Hoogenraad in Vinkega: ‘Er was er al enige verbetering zichtbaar. Na twee weken stapte hij al iets beter en na drie weken kon hij al weer bijna normaal stappen. Het viel vooral op dat de weggevallen schouderspieren weer terug begonnen te komen. Hij belastte het been weer. Na vier weken en vier behandelingen op dezelfde manier als de eerste keer konden wij de Friese hengst in de bak loslaten en draafde hij weer. Inmiddels is het paard beleerd en zijn er geen symptomen meer zichtbaar’.  Deze Friese hengst met een ‘te lang voorbeen’ had weer vier prachtige en even lange benen.

 Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Rodinde Hoogenraad in Phryso februari

Vorig artikelJildau Hart: ‘Bijna had ik haar willen verkopen’
Volgend artikelNieuwe KFPS kledinglijn