Het Friese Tuigpaard bereidt juryleden voor op komende tuigwedstrijden

Juryleden bijeenkomst tuigpaardrijders Fries ras (Foto: Johanna Faber)

Al bijna anderhalf jaar hebben de tuigpaardrijders Fries ras vrijwel geen wedstrijden kunnen rijden. Nu de versoepelingen steeds uitgebreider worden, durven een aantal concoursorganisaties het aan de komende maanden nog een aantal wedstrijden voor tuigpaarden te organiseren.

Uitbreiding jurykorps

In de tuigpaardensport zijn de nodige veranderingen geweest nu de drie tuigdisciplines zich van de KNHS hebben afgescheiden. Ze hervormden zich in de Stichting Aangespannen Sport (SAS). Een aantal juryleden dat voorheen op de jurylijst stond is ook in deze nieuwe situatie bereid zich in te zetten voor de (Friese)tuigsport. Daarnaast heeft het bestuur van VFT de afgelopen maanden een aantal nieuwe gezichten weten aan te trekken. In een gezamenlijke juryledenbijeenkomst kwamen al deze personen afgelopen zaterdag bijeen bij Stoeterij ’t Swarte Paert in Hemrik.

Instructie

Bij monde van tuigpaardjurylid Henk van Dieren kregen aanwezigen handvaten mee. Men werd gewezen op een goede voorbereiding; wees op tijd, maak kennis met je medejuryleden en andere officials, zijn er dispensaties? Een hele reeks aan praktijkvoorbeelden gebruikte Van Dieren om de groep aanwezigen al dan niet voor eerst, dan wel als reminder, voor te bereiden op hun (toekomstige) taken als jurylid.

Kostuumkennis in vogelvlucht

Yvonne Visser gaf de groep vervolgens een vlugge kennisoverdracht mee over de kostuums van de nationale rijders. Met name het Friese dameskostuum en zaken waar men op moet letten bij het beoordelen van het schoonste geheel.

Praktijk

Halverwege de middag mocht de groep een enkelspan aanspanning sjees bekijken alsof het een inspectie op een wedstrijd was en vervolgens mocht men de wijze van rijden gaan beoordelen. Daarna werden enkele aanspanningen voor de concourswagen beoordeeld op het buitenterrein, zowel in enkelspan alsook bij een tweetal tweespannen. Het werken aan uniformering van beoordelen bleek na deze sessie duidelijk nog een punt van aandacht.

Maeije Blomke met Jelle van der Weide (Foto: Johanna Faber)
Vorig artikelPaard te dik?! Dr. Anneke Hallebeek geeft advies
Volgend artikelWilma’s vlog: op locatiekeuring bij Stal Bosma