Als klein meisje had ze wel eens op een Fries paard gezeten, en niet op de minste! Dana van Lierop: ‘Mijn moeder (Nicolette van Leeuwen, red.) deed toen mee aan een wedstrijd in België, en daar was ook Marc Peter Spahn met Adel 357. Hij zette me zo op dat geweldige droompaard van hem: ‘Ga maar even uitstappen!’, zei hij.”
Die kennismaking met het ras had diepe indruk gemaakt, maar tijdens haar indrukwekkende carrière reed ze nooit meer op Friese paarden. Haar palmares bestaat onder andere uit EK-goud bij de pony’s, Junioren én Young Riders. Als amazone bij Sport Pro Horses van de Yom Tov Group zat ze onder andere in het zadel van de PRE-hengst Cingaro IV; met hem debuteerde ze vorig jaar in de Grand Prix.
Imponerend
Het Friese paard bleef al die tijd buiten beeld bij Dana. Nu, zo’n vijftien jaar later, is het ras niet meer uit haar leven weg te denken. ‘Ted Kop Jansen vroeg me eind vorig jaar of ik de teugels van zijn Johnny Cash (stamboeknaam Jelger fan it Hiem, Tsjalle 454 uit Verona van de Schildhoeve v. Tjimme 275) wilde overnemen en starten op wedstrijden. Dat leek me wel wat! Ik had hem één keer gereden, de eerste dag dat hij bij Ted stond. Hij is natuurlijk mega knap en in 2019 won hij onder andere goud op het Europees Kampioenschap Friese Paarden. Ik vond hem imponerend, die ene keer dat ik erop zat al. En toen kreeg ik hem zelf onder het zadel!’
Wedstrijddebuut met Johnny Cash
Het was wel wennen, geeft de 26-jarige amazone aan. ‘Johnny heeft heel veel lichaamsgebruik; alles beweegt aan hem. Hij gooit hoog op in draf; ik had in het begin op een wedstrijd echt zoiets van “komt er nog een eind aan die diagonaal!” tijdens het uitstrekken.’ In maart dit jaar verscheen het duo voor het eerst in de wedstrijdbaan, op een meetmoment in Werkendam. In de Lichte Tour werd bijna 68% gescoord. ‘Op dat moment zat er nog heel veel verbetering in, maar voor zo’n eerste wedstrijd was het super’, weet Dana nog.
Klinkende prestaties
Die verbetering was met name zichtbaar tijdens het internationale debuut van de combinatie, een paar maanden later. Met klinkende percentages van 71% en 75% werd de overwinning in zowel de Prix St Georges als de Inter I-kür op muziek binnengehaald. In augustus volgde nog een geweldig succes: de bronzen medaille op de KNHS kampioenschappen Lichte Tour.
Talent voor Grand Prix-werk
Intussen werkte Dana aan de zwaardere oefeningen. ‘Het is met name zijn werkwilligheid en lossigheid waar je dan als ruiter heel veel profijt van hebt. Hij sprong al een heel rijtje eners en zijn pirouettes draait hij op een dubbeltje. Het mooiste aan hem was zijn vrolijke karakter en geweldige persoonlijkheid; hij was m’n maatje, m’n vriendje én de koning van stal.’
Verkoop naar Mexico
Een paard dat zo opvalt in de ring, loopt zich in de kijker. Dana: ‘Ik wist van het begin af aan dat er een moment zou komen dat hij de stal zou verlaten. Daar waren Ted en Johnny’s mede-eigenaresse Reinette van de Merwe duidelijk in: als een koper zich zou aandienen en het juiste bedrag zou bieden, zou hij vertrekken. Toen die koper zich in oktober aandiende, was het alsnog even slikken.’ Het allerlaatste optreden van Dana en Johnny was het K&PP Kampioenschap in Harich, wat opnieuw eremetaal opleverde: goud in de Lichte Tour!
Kwaliteitsvolle dressuurpaarden
Dana hoefde niet bang te zijn voor lege boxen nadat Johnny Cash naar Mexico was verkocht. De stallen in Heerde staan vol met ‘collega’s. ‘Ted heeft hier zes paarden in training gezet, die allen ook voor de verkoop zijn. De oudsten worden volgend jaar zeven; de jongsten worden vier. Allemaal zijn het beauty’s en zijn ze heel kwaliteitsvol. Afstamming? Sorry, daar ben ik niet in thuis. Mijn standpunt is dat een goed paard een goed paard is; ik kijk niet eerst naar het papier. Ik baseer mijn mening op datgene wat ik voel als ik in het zadel zit.’
Kansen
Een leven zonder Friese paarden zou op dit moment niet denkbaar zijn voor Dana. Ze is blij met de kansen die de zwarte parels bieden en met de mogelijkheid om hun talenten tot ontplooiing te brengen. ‘Mijn ervaring is dat ze superfijn zijn om mee te werken; heel cool in het hoofd en geweldig in de omgang, vooral vanwege hun mensgerichtheid. Ik word heel blij van die zwarte koppies die naar me toe draaien als ik de stal binnenkom!’ (cd)
Foto: DigiShots