Holistische aanpak van peesblessures

'Kijk bij peesblessures dus altijd verder dan alleen de pees en neem voor het herstel van peesblessures de tijd,' zegt Eric Laarakker (Foto: Digishots)

In praktijk Den Hoek, holistische praktijk voor dier en mens, ziet dierenarts Eric Laarakker allerhande aandoeningen voorbij komen waarvan sommige gevallen zijn uitbehandeld in het reguliere circuit. Hij geeft aan: ‘Den Hoek is geen reguliere praktijk, het is een holistische praktijk waar Westerse en Oosterse (dier)geneeskunde samen komen. Het streven binnen de praktijk is om niet alleen de symptomen te bestrijden maar op zoek te gaan naar de oorzaak van een probleem en dit te gaan behandelen. Daarnaast is het zelf herstellend vermogen van het lichaam aanspreken een belangrijk speerpunt binnen de praktijk’.

Veel voorkomend probleem

Laarakker behandelt in zijn praktijk regelmatig paarden met, terugkerende, peesblessures. Hij geeft het voorbeeld van de Friese ruin Tjeerd die regelmatig voor de wagen loopt en dressuurmatig onder het zadel wordt gereden. Tjeerd heeft al meerdere peesblessures gehad, steeds aan hetzelfde voorbeen. ‘Blessures aan de pezen is een veel voorkomend probleem bij paarden,’ stelt Laarakker, ‘Binnen de pees liggen maar heel weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Dit verklaart meteen waarom een peesbeschadiging meestal traag geneest’.

Overbelasting

De meeste peesblessures die de artsen van Den Hoek zien en behandelen komen volgens Laarakker door, langdurige, overbelasting: ‘Dit was ook aan de hand bij Tjeerd. Hij had een scheefstand in de rug, waardoor hij continu aan het compenseren was. Hij liep hier niet kreupel mee, maar de voorbenen werden wel teveel en op een verkeerde manier belast’. Bij Tjeerd was het dus van belang dat de blokkades in de rug werden gevonden en behandeld. De behandeling bestond in zijn geval uit acupunctuur, chiropractie en een speciaal ontwikkelde geluids,-en frequentietherapie.

Elk dier is uniek

Elk dier is uniek en heeft een eigen benadering nodig: ‘De behandeling van een peesblessure bestaat voor het grootste gedeelte uit rust en goede revalidatie. Ik ben geen voorstander van boxrust, tenzij het echt niet anders kan. Het is mentaal en lichamelijk niet goed voor een paard’. Peesweefsel herstelt door (gedoseerde) beweging. Beweging stimuleert de doorbloeding, bovendien geeft regelmatig bewegen minder kans op extreme bewegingen/explosies. Tijdens de gehele herstelperiode is organisch zwavel belangrijk voor het goed functioneren van de lichamelijke ontstekingsremmende processen, aldus Laarakker.

Tijd nemen

Tjeerd had nog een aantal behandelingen nodig om de rug mooi los en recht te krijgen: ‘Hij komt nu twee keer per jaar voor een check up om erger in de toekomst te voorkomen. De pees is goed hersteld en hij draaft weer trots in het rond. Kijk bij peesblessures dus altijd verder dan alleen de pees en neem voor het  herstel van peesblessures de tijd.’

 

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Eric Laarakker in Phryso oktober

Vorig artikelFriesian Talent Cup onverminderd populair
Volgend artikelWie gaat deze fraaie K&PP-dekens winnen?