Horses2fly/KFPS indoorcompetitie van start: Veel potentie

Gouverneur fan 't Hertefean (Nane 492) met Jelmer Chardon Foto: Johanna Faber

De eerste selectiewedstrijd in de Horses2fly/KFPS indoor tuigcompetitie ging van start tijdens de slotdag van Indoor Friesland. In drie rubrieken werden de eerste competitiepunten verdeeld.

Opwaarts lopend

De groep merries van 4, 5 of 6 jaar omvatte deze wedstrijd een viertal aantrekkelijke paarden. Winnaar werd Hieke fan Bokkum (v. Eise 489) met Lubbert van Oene in de showwagen. “Deze merrie liep heel mooi opwaarts, groots bewegend en sterk over de benen”. Nauw daaraan gewaagd was Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472) met Albert Lueks die eigenlijk rijker in front was maar nog wat voorwaartse impuls mistte.

Hieke fan Bokkum (Eise 489) met Lubbert van Oene, winnares van de rubriek merries. Foto: Johanna Faber

Stijl van rijden meenemen

Ook de rubriek Young Riders was met vier deelnemers ook niet heel groot, maar kwalitatief wel goed. De stijl van rijden werd door de juryleden bewust meer meegenomen dan in andere rubrieken. Hier en daar werd nog wat in een te hoog tempo gereden. Een hele nette rijstijl toonde de rubriekswinnaar Jelmer Ketelaar met Stal de Merskens Dedmer (Nane 492). Hij stelde de hengst fijn voor. Fokelien T.J. (Mewes 438) werd door Harm Hamstra mooi gesloten voorgesteld, mooi vierkant, maar had later in de wedstrijd de mond iets open.

Winnaar bij de Young Riders: Stal de Merskens Dedmer (Nane 492) met Jelmer Ketelaar. Foto: Johanna Faber

Veel potentie

Lovend was men over de rubriek hengsten/ruinen in deze competitie. Met acht stuks was de rubriek vol en kende een bijzonder sterke kopgroep. De juryleden kozen drie combinaties uit voor het overrijden. GPD Fokke (Nane 492) met Augustinus Hoekstra zat hier ook bij. De hengst was dusdanig onder de indruk van de entourage waardoor hij niet een sterke constante wedstrijd kon laten zien, maar op de goede momenten die hij had, was hij heel mooi in front en had hij een sterk voorbeengebruik. Hij werd uiteindelijk derde. De echte strijd ging vooral tussen Gouverneur fan ’t Hertefean (Nane 492) met Jelmer Chardon en Fryso’s Caesar (Mees 497) met Sybren Minkema. De twee waren nauw aan elkaar gewaagd en heel tuigtypisch. Gouverneur werd uiteindelijk het zuiverst bevonden in de bewegingen en pakte de winst.

Voor de sjees

De showmiddag werd nog aangevuld met een tweetal rubrieken Fries ras voor de sjees. Marieke Okkema werd met GPD Ward (Thorben 466) in de damesklasse de overduidelijk winnaar. “Voor ons was dit de meest complete combinatie. Netjes in de houding, sterk over de benen en in een mooi tempo gepresenteerd”. Via arbitrale beslissing werd Wiesje van der Woude tweede nog voor Tjitte VDK (Andries 415) met Mechteld van der Kooi.
De open klasse was een moeilijkere rubriek om te plaatsen maar ging uiteindelijk naar GPD Aron (Jouwe 485) als winnaar, nog voor Tjitte VDK met Jelle van der Kooi.

Vorig artikelNemo’s Bern viert 30-jarig jubileum met showprogramma vol Friese paarden
Volgend artikelPrima rentree voor Matthys 504: ‘Hij is er weer!’