IBOP 12 april: Dubai fan Henswoude en Vroukje C toppers, Froukje T. Kroon

Froukje T. Kroon AAA (Epke 474 x Tsjalke 397) Foto: Johanna Faber

Met 83,5 punten haalden Vroukje C (Norbert 444 x Anton 343) en Dubai fan Henswoude (Nane 492 x Jakob 302) de hoogste score tijdens de IBOP op maandag 12 april. De vierjarige Froukje T. (Epke 474 x Tsjalke 397) verdiende met 82 punten ook een AAA predicaat, én ze kreeg definitief het predicaat Kroon.

Froukje met een 8 voor stap

Froukje T., gefokt door de familie Thijssen uit Venhorst en in eigendom van Lorentz Staete uit Zeist, kreeg met Age Okkema aan de leidsels maar liefst een 8 voor haar stap. ‘Een compleet paard wat een goed beeld laat zien in de aanspanning. Een hele mooie, ruime, taktmatige stap’, aldus de juryleden Herman Smit en Christa Larmoyeur. ‘De draf is goed, de galop ook. Een paard met veel balans en veel lichaamsgebruik.’ Juni vorig jaar haalde Froukje een Ster eerste premie en Voorlopig Kroon tijdens de locatiekeuring bij De Nieuwe Heuvel, met dit resultaat is het vanaf nu Froukje T. Kroon AAA.

Dubai van Henswoude Ster AAA (Nane 492 x Jakob 302) Foto: Johanna Faber

Gemakkelijk bewegende Dubai

Dubai, van Germ Aise Bouma uit Aldeboarn werd met veel schwung door Leonie Evink naar 83,5 punten gereden. Voor de stap kreeg de vierjarige hengst een zes, maar verder liet de cijferlijst een 8 voor draf, een 8,5 voor galop, en een 8 voor houding&balans en impuls zien. ‘hij beweegt gemakkelijk in het draven en galopperen, een heel mooi beeld’, complimenteerde de jury. ‘De stap is een aandachtspuntje, maar het is een paard met veel zelfhouding, van nature veel balans en hij werkt fijn mee.’

Vroukje: zuiver en met veel zelfhouding

De zevenjarige Vroukje C. is in eigendom van Sjaak de Wit en gefokt door Gert Cent. Hendrik Eppinga reed de merrie zeer aansprekend door de baan, zo omschreef de jury. ‘Met name door de zelfhouding, de zuiverheid van de stap, de activiteit en gedragenheid in draf en galop.’ Voor draf en galop én voor schakelen kreeg Vroukje een 8, wat resulteerde in 83,5 punten.

Zeven paarden gelijk of meer dan 77 punten

In Wergea kwamen 11 combinaties in de baan: vier onder het zadel en zeven voor de menwagen. Zeven paarden haalden een score van 77 of meer punten. Naast de drie eerder genoemde paarden met een score boven de 80 punten kwam Demi van zevenhuizen (Tsjalle 454 x Reinder 452) op 77 punten. Zonne R.S. (Jasper 366 x Felle 422) en Fardau fan ‘e Ridderdijk (Epke 474 x Eibert 419) lieten een zeer correct en complete menproef zien en haalden respectievelijk 77 en 78 punten. Brecht van Galinga State (Pier 448 x Tsjalle 454) noteerde 79,5 punten.