IBOP Wergea: Isann (Julius 486) 91 punten, AAA en Kroon

Isann van Braukhusen Kroon AAA (Julius 486 x Fabe 348) met Sandra de Groot (Foto: Johanna Faber)

Isann van Braukhusen (Julius 486 x Fabe 348) maakte flinke promotie na haar IBOP in Wergea op vrijdag 6 mei. De vierjarige merrie van Silvia Steinrücken haalde 91 punten voor haar IBOP en daarmee verdiende ze het AAA én het Kroon predicaat. Vijf paarden legden een AAA-waardige test af.

Enthousiaste juryleden

Isann liet met amazone Sandra de Groot een fraaie verrichting zien voor de juryleden Nella Bijlsma en Kristel van Duren-Bodewes die ‘zeer enthousiast’ waren en vooral haar ruimte en goede takt in de stap roemden. ‘Isann heeft een heel goed krachtig achterbeen en in galop een goede sprong, mooi naar voren en opwaarts.’ Met een 8,5 voor stap en draf, en voor souplesse en impuls kwam Isann van Braukhusen Kroon AAA op 91 punten. Isann is een dochter van Modelmerrie Trees fan ‘e Sjongedyk Model AAA (Fabe 348 x Piter 312) die met Isann haar tweede Kroondochter verwelkomt.

Drie maal AAA in rijproef

Van de 18 paarden die zich in Wergea presenteerden werden er 10 onder het zadel voorgesteld, daarbij verdienden drie paarden een AAA-predicaat. Naast Isann ook de zevenjarige Wiebren H Ster AAA (Wylster 463 x Jesse 435), gefokt en in eigendom van S. Hoekstra uit Meppel. Met Jelmer Ketelaar kwam Wiebren op 82,5 punten, met een 8 voor impuls en souplesse. ‘Een paard met veel voorkomen en front, veel lossigheid en schwung. Hij mag wat actiever in de ruime draf en hij galoppeert gemakkelijk’, aldus de jury.
Ook was er AAA voor Heeske vom Nessmer Siel Ster (Alwin 469 x Tsjalke 397), gefokt en in eigendom van H. Ahrenholz. De vierjarige kreeg een 8 voor haar galop en sloot de test met amazone Hanna Goldbach af met 83 punten. ‘Een jeugdig paard, die nog wat krachtiger mag’, lichtte de jury toe. ‘Maar veel ruimte en takt in stap, ritme in draf en een mooi opwaarts gesprongen galop.’
Ydun Kildegaard (Rindert 406 x Ulbert 390) sloot haar IBOP af met 79,5 punten, de laagverwante Hanna B.T. (Olrik 383 x Erik 351) verdiende 78 punten en Grutske-Dame Ster (Rindert 406 x Wimer 461) zag haar proef met 79 punten beloond.

Unique Prinseske F Ster AAA (Tsjalle 454 x Rindert 406) met Age Okkema (Foto: Johanna Faber)

Twee maal AAA in de menproef

Voor de menproef meldden zich zeven paarden, twee ontvingen een AAA notering. De hoogste score van 87 punten was voor Unique Prinseske F Ster AAA (Tsjalle 454 x Rindert 406) die een 8,5 voor draf en galop kreeg. Age Okkema stuurde de achtjarige merrie, gefokt door A. Finnema en in eigendom van familie de Vries, ervaren in het rond. ‘Ze mag wat losser in de stap, heeft veel afdruk en ruimte in draf en een mooie schwung’, luidde de toelichting. ‘Haar galop is goed opwaarts met een goed achterbeengebruik.’
De tweede AAA score was voor Grace Branda Hop Ster AAA (Omer 493 x Rindert 406) met een score van 85,5 punten. Henk Hammers reed de vierjarige Grace naar een 8 voor draf,  balans, souplesse en impuls. ‘Makkelijk bewegen, laat zich goed bewerken’, vatte de jury samen. ‘Ze heeft een mooie houding en balans en toont veel souplesse.’ Een score van 77,5 punten was er voor Heine fan de Mersken AA (Jehannes 484 x Thorben 466) die met 6 voor stap en een 7,5 voor draf nu definitief Ster achter zijn naam mag zetten.

Tuigproef met Itske

De laatste proef deze vrijdag was ook voor Henk Hammers. Hij reed de tuigproef met Itske van Dijkstra State Ster (Alwin 469 x Doaitsen 420), die 78 punten haalde, met een 7,5 voor front en souplesse.

ABFP voor Jeen

Na de IBOP mocht Jeen fan de Broekfinne (Ulbrân 502 x Tsjalle 454) nog zijn ABFP afmaken. De hengst van fokker Martha van der Meulen haalde eerder al 79 punten onder het zadel in de ABFP in april, maar kon de test toen niet afmaken. Dat deed hij op 6 mei wel en hij kon de cijferlijst het aanvullen met 79 punten aangespannen en voor tuigaanleg kreeg hij een 7.

 

Vorig artikelBlog Margriet: niet een, niet twee, maar drie veulens van Yldou in één jaar
Volgend artikelPavo Fryso: voorselectie Wolvega op vrijdag 12 augustus