Johanna Faber wint de Grote Brabantse Friese Paarden Quiz: ‘Nu nog op zoek naar een merrie voor de dekking met Bikkel 470’

Na vijf stevige spelrondes is Johanna Faber de winnaar geworden van de allereerste Grote Brabantse Friese Paarden Quiz en daarmee won ze een dekking met Bikkel 470. ‘Nu begint het volgende avontuur’, aldus Johanna die een 17-jarige Friese ruin heeft en een Connemara pony voor haar dochter. ‘En maar twee paardenboxen. Ik ga een merrie zoeken, maar ben ook een onervaren fokker, dus ik zoek een ervaren fokker. Wie dit avontuur met mij wil aangaan, mag me berichten.’

Tien uur speurwerk per ronde

Johanna had zich vanaf de eerste ronde flink vastgebeten in de vragen van de ‘super leuk georganiseerde’ quiz. ‘Ik denk dat ik er per ronde wel zo’n tien uur tijd aan heb besteed, misschien zelfs wel meer’, aldus de fotografe, schrijfster en oppasmoeder die thuis met haar man en twee kinderen een melkveebedrijf heeft. ‘Ik doe aan de quiz mee, dus ik kan dit weekend niet teveel gekke dingen erbij hebben’, zo meldde ze gekscherend aan haar gezin. ‘Het was wel even doorBIKKELen.’
Dat speuren is haar overigens op het lijf geschreven. De enthousiaste quizmaster Erwin Spliethof -die zich als een ware Willem Ruis ontpopte – noemde Johanna niet voor niets de ‘wandelende encyclopedie op tuigpaardengebied’. ‘Als het een pubquiz was geweest, waar je de antwoorden meteen moet geven, was ik vast niet zover gekomen.’ Uiteindelijk waren de vragen wel te doen. ‘Je moest er alleen wat tijd insteken. Nu er geen evenementen zijn had ik die tijd wel.’ Ze dook in de talloze boeken, naslagwerken en de online Phryso’s om de antwoorden te vinden. ‘Vooral de vraag van de Teunis-332 hengstenmoeder heeft veel hoofdbrekers gekost.’

Verzamelaar naslagwerken

Johanna is ‘van de lijstjes’, zoals ze het zelf zegt. Voor haar schrijfwerk wil ze kennis paraat hebben om geen fouten te maken. ‘Dus ik houd lijstjes bij.’ Daarnaast verzamelt ze diverse naslagwerken, zoals boeken over het Friese ras, rijtuigen, kostuums en dergelijke. Ze is nog op zoek naar oudere IBOP catalogi en jubileumboeken van bijvoorbeeld fokverenigingen. ‘Mensen mogen me bellen als ze nog wat weten of nog wat op zolder hebben liggen, dan kom ik dat graag ophalen. ’ Dat archief bleek vooral handig bij vragen die betrekking hadden op de fokvereniging Zuid Nederland. ‘Hoe had ik dat als echte Friezin anders kunnen weten?’

Hoofdprijs dekking met Bikkel 470

De dekking met Bikkel 470 – de hoofdprijs – is meer dan welkom. ‘Ik ben geen fokker, maar heb wel altijd de wens gehad om een keer een veulentje te fokken’, aldus Johanna die nu gehoor gaat geven aan de oproep van het stamboek om meer veulens te gaan fokken. ‘We gaan bij ons verbouwen en dan komt er in ieder geval een derde box bij. Dan is er ruimte voor een merrie, met veulen.’

Vorig artikelWilma’s vlog: op bezoek bij Stal Fan de Kadyk
Volgend artikelLivestream IBOP – 12 april